Slovenski gostje na Vilenici 2019

 

Mohamad Abdul Al Munem, Palestina, Sirija, Slovenija

Mohamad Abdul Al Munem Foto Julia Minet

Mohamad Abdul Al Munem (1965) je pesnik, pisatelj in nekdanji založnik. V Alepu je imel založbo Al Qabas. Izdajal je dela avtorjev z vsega sveta, tudi tista, ki niso bila blizu Asadovemu režimu, zato je bilo njegovo življenje večkrat ogroženo, bil je tudi zaprt. Leta 2016 se je podal proti Evropi. Ostal je v Sloveniji in se kmalu vključil v kulturno dogajanje v Ljubljani. Spet je začel pisati. Izdal je trijezično zbirko pesmi Enaindvajset žensk iz Ljubljane (2018), piše pa že nova dela.

 

 

 

Jasmin B. Frelih Foto Maj Pavček

Jasmin B. Frelih, Slovenija

Jasmin B. Frelih (1986) je študiral primerjalno književnost in zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njegov prvi roman Na/pol (2013), postavljen v futuristično, robotizirano in post-internetno prihodnost, je prejel nagrado za najboljši slovenski prvenec in nagrado EU za književnost. Je tudi avtor zbirke kratkih zgodb Ideoluzije (2015) in zbirke esejev Bleda svoboda (2018), za katero je prejel Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko. V angleščino je prevedel več slovenskih avtorjev.

 

 

 

Nataša Kramberger Foto Daniele Croci

Nataša Kramberger, Slovenija

Nataša Kramberger (1983) je pisateljica, kolumnistka in ekološka kmetovalka. Za svoj prvi roman Nebesa v robidah je leta 2010 prejela nagrado EU za književnost. V zadnjem romanu Primerljivi hektarji (2017) piše o svojih izkušnjah mlade kmetovalke, o otroštvu in življenju v Berlinu. V Jurovskem Dolu, kjer preživlja poletja, vodi kolektiv Zelena centrala, v katerem promovira načela ekologije, umetnosti in socialnega vključevanja; zime preživlja v Berlinu, kjer vodi slovensko-nemško kulturno društvo Periskop.

 

 

Ace Mermolja Foto Damjan Balbi

Ace Mermolja, Slovenija, Italija

Ace Mermolja (1951), pesnik in publicist, je vse do upokojitve služboval kot novinar pri Primorskem dnevniku v Trstu in tedniku Novi Matajur iz Čedada ter bil hkrati dejaven v slovenskih zamejskih organizacijah, kjer se je zavzemal za pravice tržaških Slovencev. Je avtor enajstih pesniških zbirk, drame in več publicističnih del. V svoji zadnji zbirki Čivk duše (2017) se kritično loteva migrantske problematike, ksenofobije, trka kultur, odnosa do domovine in slovensko-italijanskega sobivanja.