24. Mednarodni literarni festival Vilenica

2. – 6. september 2009

24. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica se bo odvijal med 2. in 6. septembrom. Na predvečerih v Ljubljani, italijanski Gorici, Mariboru, Kopru, Celju in Pliskovici ter na dogodkih rednega in spremljevalnega programa v Lipici, Trstu, Štanjelu, Sežani, Biljah in jami Vilenica bo gostil okrog 40 avtorjev iz več kot 20 držav, poleg njih pa še vrsto akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih posrednikov iz srednjeevropskih in drugih držav.Posebno mesto na festivalu imata dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica in slovenski avtor v središču. Ob veliki nagradi vilenica bomo v okviru štanjelske matineje podelili kristalvilenice za najboljši prispevek v zborniku, predstavljen pa bo tudi nagrajenec mlade vilenice, ki jo podeljuje Kulturno društvo Vilenica. V sodelovanju s Srednjeevropsko pobudo bo četrtič zapored mladi avtor prejel pisateljsko štipendijo SEP.Strokovni program bo potekal pod geslom Kdo izbere?. Mehanizme izbora knjig na trgu in v medijih bosta pod drobnogled vzela okrogla miza SEP in 7. Mednarodni komparativistični kolokvij, o tem, kdo izbira mlade avtorje, pa bomo govorili v spremljevalnem programu festivala.

V ospredju bo književnost iz Flandrije, ki jo predstavljamo v okviru projekta Manj poznane književnosti Evrope na Vilenici. Obisk avtorjev bo pospremil izid antologije, že četrte knjige v zbirki Antologije Vilenice z naslovom Ruimte. Po predstavitvah literarne dejavnosti slovenskih manjšin pa se s predstavitvijo slovenskoarentinske književnosti letos posvečamo besednemu   ustvarjanju Slovencev v svetu.

Med knjižnimi novostmi  bodo bralci lahko našli Zbornik Vilenice 2009, angleški prevod romanaSpopad s pomladjo Borisa Pahorja ter prevod del nagrajenca Vilenice 2008 Andrzeja Stasiuka v dva jezika.