26. Mednarodni literarni festival Vilenica

7. – 11. september 2011

26. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica se bo odvijal med 7. in 11. septembrom. Na predvečerih v Ljubljani, Kopru, Celju, Mariboru, italijanski Gorici, Sežani, Biljah in Trstu ter na dogodkih rednega in spremljevalnega programa v Lipici, Štanjelu, Sežani, Lokvi, in jami Vilenica bo gostil več kot 30 avtorjev iz več kot 20 držav, poleg njih pa še vrsto akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih posrednikov iz srednjeevropskih in drugih držav.

Posebno mesto na festivalu imata dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica in slovenski avtor v središču. Ob veliki nagradi vilenica bomo v okviru štanjelske matineje podelili kristalvilenice za najboljši prispevek v zborniku, predstavljeni pa bodo tudi nagrajenci mlade vilenice, ki jo podeljuje Kulturno društvo Vilenica. V sodelovanju s Srednjeevropsko pobudo bo šestič zapored mladi avtor prejel pisateljsko štipendijo SEP.

Strokovni program bo potekal pod geslom Beri v živo. Tematiko bosta pod drobnogled vzela okrogla miza SEP in 9. Mednarodni komparativistični kolokvij.

V ospredju bo turška književnost, ki jo predstavljamo v okviru projekta Manj poznane književnosti Evrope na Vilenici. Obisk avtorjev bo pospremil izid antologije, že šeste knjige v zbirki Antologije Vilenice z naslovom İstanbul Türküsü.

V okviru letošnjega festivala in projekta sodelovanja štirih evropskih festivalov, ki ga podpira Evropska Komisija (Program Kultura 2007-2013) odpiramo spletno stran žive literature Read Me Live.