23. Mednarodni literarni festival Vilenica
3. – 7.  september 2008

naslovnica20083. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica se bo odvijal med 3. in 7. septembrom 2008 s predvečeri Vilenice v torek, 2. septembra 2008, na nekaterih že znanih in nekaterih novih lokacijah, in sicer v Biljah, Hrovači, Hruševju, Kopru, Lipici, Ljubljani, Lokvi, Mariboru, Štanjelu, jami Vilenica in italijanski Gorici. Gostil bo več kot 70 literatov, pa tudi akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih menedžerjev iz srednjeevropskih in drugih držav.

Ob 40. obletnici izida za literarno teorijo prelomnega spisa Smrt avtorja literarnega teoretika Rolanda Barthesa odpiramo v strokovnem programu 23. Vilenice vprašanje avtorja kot literarne in sociološke kategorije. Udeleženci bodo o temi razpravljali na Okrogli mizi SEP ter v okviru 6. Mednarodnega komparativističnega kolokvija. Vodilna tema letošnje Vilenice narekuje tudi geslo festivala: »Kdo piše?«.

V okviru projekta Manj poznane književnosti Evrope na Vilenici letos predstavljamo sodobno litovsko književnost. Izid tretje knjige zbirke Antologije Vilenice z naslovom Artuma: sodobna litovska književnost bomo pospremili skupaj z gostujočimi avtorji in poznavalci te literature; literarne nastope pa bodo obogatili ritmi litovskega jazza.

Pomembna novost letošnjega festivala je izid knjige nagrajenca Vilenice 2008 v ameriškem prostoru. Ugledna založba Dalkey Archive Press s sedežem na Univerzi v Illinoisu, ZDA, je v svoj redni program za leto 2009 uvrstila tudi prevod enega izmed del dobitnika vilenice 2008, poljskega prozaista Andrzeja Stasiuka.

Srednjeevropska pobuda s sedežem v Trstu bo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev tudi letos podelila pisateljsko štipendijo SEP.

23. Vileniški festival bo ponudil bogat in razgiban redni in spremljevalni program, v okviru katerega naj izpostavimo še literarna branja ter vrsto večerov z gosti Vilenice v sodelovanju s slovenskimi založbami, ki bodo v letu 2008 izdale slovenske prevode njihovih del, predstavitev besednega ustvarjanja v rezijanskem slovenskem narečju ter programski blok literature in glasbe. Festival bodo spremljale tudi različne priložnostne publikacije.

Partnerjem in sponzorjem Vilenice 2008, ki sodelujejo pri realizaciji festivala s finančno ali materialno pomočjo, se iskreno zahvaljujemo.