21. Mednarodni literarni festival Vilenica
6. – 10.  september 2006

naslovnica2006Vilenica 2006 v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica je potekala od 6. do 10. septembra v Lipici, Lokvi, Hruševju, Vilenici, Štanjelu, Ljubljani, Novi Gorici in Trstu; predvečera Vilenice pa smo pripravili dan pred slovesno otvoritvijo, 5. 9. v Ljubljani in Trstu.

Uveljavljeni avtorji iz Srednje Evrope in nekaterih drugih držav so nastopili na številnihliterarnih branjih, ki jih je dopolnjeval bogat strokovni in spremljevalni program. Osrednji dogodek festivala bo podelitev mednarodne literarne nagrade vilenica; pripravili pa smo tudi okrogle mize, kolokvij, razstavo knjig in druge dogodke. V okviru štanjelske matineje smo podelili nagrado za najboljši prispevek v zborniku, kristal vilenice. Posebne pozornosti je bila letos deležna kultura porabske ravnine.

Z 21. Vilenico smo začeli nov projekt, »Manj poznane književnosti Evrope na Vilenici«, ki je namenjen predstavitvi tistih literarnih pokrajin Evrope, ki so iz tega ali onega razloga ostale v senci močnejših, večjih in prepoznavnejših tradicij. Letos smo pod drobnogled vzeli sodobno baskovsko književnost in jo slovenski publiki predstavili skozi različne dogodke. Ob tej priložnosti je izšla Antologija sodobne baskovske književnosti kot prva knjiga nove zbirke Društva slovenskih pisateljev, Antologije Vilenice.

Poleg antologije so v okviru festivala izšle še druge publikacije.

Srednjeevropska pobuda s sedežem v Trstu bo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru 21. Vilenice podelila pisateljsko štipendijo SEP za mlade avtorje za trimesečno bivanje v državah članicah SEP. S SEP smo priredili tudi osrednji dogodek strokovnega programa letošnje Vilenice, Okroglo mizo SEP na Vilenici z naslovom »Kdo sliši sosedovo zgodbo?«.

Vilenica stopa v novo dvajsetletnico z novim statutom, ki je zamenjal prvega iz leta 1986.

Partnerjem Vilenice 2006, ki so sodelovali pri realizaciji festivala s finančno ali materialno pomočjo, se iskreno zahvaljujemo.