28. Mednarodni literarni festival Vilenica

10. – 15. september 2013

 1332942019pasica
28. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane tudi letos predstavlja najboljše avtorje in literaturo s področja Srednje Evrope pa tudi iz drugih držav Evrope in ostalega sveta. Festivalski teden se bo s predvečeri, ki bodo v torek, 10. septembra, odvijal od 11. do 15. septembra.

Med gosti letošnje Vilenice velja posebej izpostaviti Olgo Tokarczuk, ki je na Vilenici nastopila že v letih 1997 in 2006, letos pa se na festival vrača kot nagrajenka in tako ob Ilmi Rakusa (2005), Brigitte Kronauer (2004), Ani Blandiana (2002), Erici Pedretti (1999) in Libuše Monikovi (1993) postaja šesta dobitnica nagrade vilenica.

Na zemljevid Vilenice se intenzivneje vrisuje Koper, ki bo v festivalskem tednu predstavljal dom več kot 40 avtorjem iz 20 držav ter na svojih trgih gostil poseben sklop dogodkov, ki bodo popestrili otvoritveni dan festivala. Dogodki spremljevalnega in rednega programa bodo potekali tudi v Biljah, Trstu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Sežani, Šempetru pri Gorici, Divači, Devinu in Štanjelu, podelitev nagrade pa bo tradicionalno potekala v jami Vilenica.
Z letom 2012 je Vilenica vstopila v nov tematski sklop, ki smo ga naslovili Križišča evropske literature. Enak naslov nosi tudi dvoletni projekt sodelovanja v okviru programa Kultura 2007–2013, v katerega se Vilenica vključuje skupaj s partnerjema iz Irske in Italije. V avgustu in septembru bomo v okviru projekta v Ljubljani, Kranju, Bledu in na Belem Križu gostili tri avtorje v rezidenci.

Program letošnjega festivala bo uglašen na temo Navdih meja. Ob predstavitvi Antologije sodobne švicarske književnosti smo v maju gostili Erico Pedretti ter Raphaela Urweiderja, v sklopu festivala pa bodo nastopili Ilma Rakusa, Arno Camenisch, Lukas Bärfuss, Michel Layaz in Pietro De Marchi, ki bodo predstavili, kako funkcionira literatura v političnem kontekstu štirijezičnosti in kakšne so njene navezave na širši prostor nemške, francoske in italijanske literature.

Ob tej tematiki se odpirajo tudi vprašanja o položaju slovenske literature, ki nastaja izven  državnih meja, v Italiji in Avstriji. Vilenica postavlja v središče koroškega avtorja Florjana Lipuša– njegov novi roman Poizvedovanje za imenom je pravkar izšel pri Založbi Litera, ameriška založba Dalkey Archive Press pa bo izdala prevod njegovega romana Zmote dijaka Tjaža v prevodu Michaela Bigginsa. 28. Vilenica se intenzivno povezuje tudi z zamejskimi ustvarjalci v Italiji, saj se bo eden izmed predvečerov festivala ponovno odvijal v Trstu, dodali pa bomo še večer na Devinskem gradu, kjer bosta posebne pozornosti deležna Boris Pahor in Ludwig Hartinger, častna gosta Vilenice 2013.

Tema letošnje Vilenice bo tudi navdih za razpravo v okviru okrogle mize SEP, z vprašanjem meddisciplinarnih povezav med literaturo, filmom, videom ter drugimi novimi oblikami interaktivnih dinamičnih slik pa se bo ukvarjal 11. Mednarodni komparativistični kolokvij.