22. Mednarodni literarni festival Vilenica
5. – 9.  september 2007

naslovnica2007Vilenica 2007 v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica bo potekala od 5. do 9. septembra v Gorici (Italija), Hruševju, Kopru, Lipici, Lokvi, Ljubljani, Štanjelu, Vilenici in drugod. Dan pred slovesno otvoritvijo pripravljamo niz dogodkov v različnih krajih po Sloveniji. Na osrednjem predvečeru letošnjega festivala bomo gostili vodilno ime sodobne švedske poezije, Tomasa Tranströmerja.

Geslo letošnjega festivala je “Kdo se boji resnice literature?”. Vilenica bo namreč z osrednjima dogodkoma strokovnega programa, z okroglo mizo Srednjeevropske pobude na Vilenici ter 5. Mednarodnim komparativističnim kolokvijem, problematizirala vprašanje literarne cenzure in z njo povezanega posebnega statusa literarne resnice.

Osrednji dogodek festivala bo podelitev mednarodne literarne nagrade vilenica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje od leta 1986 za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike avtorju iz Srednje Evrope. Poleg letošnjega nagrajenca bomo na festivalu gostili uveljavljene literate iz Srednje Evrope in nekaterih drugih držav, ki jih je izbrala žirija Vilenice. Avtorji iz Srednje Evrope se bodo potegovali za nagrado kristal vilenice; letošnji dobitnik kristala dobi priložnost, da se udeleži prestižnega festivala Cúirt v irskem Galwayu.

Z 21. Vilenico smo začeli s projektom »Manj poznane književnosti Evrope na Vilenici«, ki je namenjen predstavitvi tistih evropskih literarnih pokrajin, ki so iz tega ali onega razloga ostale v senci močnejših, večjih in prepoznavnejših tradicij. Po odmevni predstavitvi baskovske književnosti na lanskem festivalu bomo letos v središče pozornosti postavili književnost, ki se piše v enem najstarejših jezikov v Evropi, v irščini. Izid druge knjige Antologije Vilenice z naslovom Amanairis: sodobna književnost v irščini  bodo spremljali številni dogodki z gostujočimi avtorji in nastop priznane irske glasbene skupine Téada.

Srednjeevropska pobuda s sedežem v Trstu bo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev tudi letos podelila pisateljsko štipendijo SEP.

V okviru festivala predstavljamo izbrane dogodke mednarodnega projekta Sealines, ki povezuje šest evropskih pristaniških mest, vključno s Koprom.

Poleg omenjenih pripravljamo še druge dogodke in različne publikacije.

Partnerjem in sponzorjem Vilenice 2007, ki sodelujejo pri realizaciji festivala s finančno ali materialno pomočjo, se iskreno zahvaljujemo.