Literarni posredniki na Vilenici

Neil Astley, Velika Britanija

Astley headshot (Pamela Robertson-Pearce)

Neil Astley je urednik pri vodilni britanski založbi Bloodaxe Books, ustanovljeni leta 1978 in specia­lizirani za izdajanje poezije. Njegova lastna dela so romani, pesniške zbirke in antologije, med katerimi je najbolj znana trilogija Staying Alive (Ostati živ) v izdaji založbe Bloodaxe. Je tudi kurator festivala poe­zije v Ledburyju in v univerzitetnem raziskovalnem centru za literaturo Newcastle Centre for the Literary Arts ter član razvojnega sveta mednarodnega literarnega festivala Cúirt v irskem Galwayu.

Foto © Pamela Anderson Pearce

 

Birgit Hatlehol, Norveška 

Birgit Henrik BeckBirgit Hatlehol je direktorica Mednarodnega festivala poezije in Pesniškega filma v Oslu – festivala digitalne in vizualne poezije – ter vodja Festivala otroške poezije in Norveškega festivala rap glasbe. Pred tem je bila direktorica festivala Kapittel v Stavangerju in umetniška vodja Norveškega literarnega festivala v Lillehammerju. Bila je tudi urednica za kulturo pri dnevnih časopisih Morgenbladet in Klassekampen ter glavna urednica kulturnega časopisa Kritikkjournalen.

Foto © Hernik Beck

 

Andrej Hočevar, Slovenija

Hočevar f Maj Pavček

Andrej Hočevar, pesnik, kritik, urednik in knjižni oblikovalec, je član uredniškega odbora LUD Literatura in glavni urednik zbirke Prišleki. Bil je urednik za kritiko v reviji Literatura, nato odgovorni urednik elektronskega medija www.ludliteratura.si. Osnoval in vodil je več literarnih in kulturnih projektov, med drugim mednarodni kritiški simpozij. Je avtor petih pesniških zbirk. Njegova zadnja knjiga ima naslov Leto brez idej (2011), jeseni pa bo pri Cankarjevi založbi izšel njegov kratkoprozni prvenec.

Foto © Maj Pavček

 

Ana Kožul, Hrvaška

Ana KožulAna Kožul je rojena leta 1990 v Vukovarju. Na Filozofski fakulteti v Zagrebu je zaključila študij primerjalne književnosti, muzeologije in upravljanja kulturne dediščine. Delala je kot novinarka za portala Libera.org in VoxFeminae ter kot urednica festivalske rubrike za Port.hr. Živi v Zagrebu in dela kot producentka pri Festivalu svjetske književnosti in kot asistentka pri založbi Fraktura.

 

 

Tanja Petrič, Slovenija

Tanja Petric-KulturKontakt-Foto Sebastijan VojvodaTanja Petrič je literarna kritičarka, prevajalka in urednica. Piše za številne tiskane in spletne medije in radio. Od 2008 do 2015 je urejala tiskane publikacije Mednarodnega literarnega festivala Vilenica, od 2011 pa soureja edicijo prevodov slovenske književnosti Litteræ Slovenicæ, leta 2012 odlikovano z Lavrinovo diplomo. 2011 je prejela nagrado Lirikonov zlát za prevode poezije iz nemščine, 2015 pa Stritarjevo nagrado za literarno kritiko.

Foto ©  Sebastijan Vojvoda

Pamela Robertson Pearce, Velika Britanija

Robertson-Pearce (Neil Astley)

Pamela Robertson-Pearce je umetnica, filmarka in prevajalka (iz švedščine). Med njenimi filmi je nagrajeni film IMAGO: Meret Oppenheim o nadrealistični umetnici, ki je oblikovala čajno skodelico, oblečeno v kožo kitajske gazele. Z Neilom Astleyjem sta bila sourednika antologije Soul Food (Hrana za dušo); sodelovala tudi pri izdaji Bloodaxeove DVD knjige In Person: 30 Poets (Osebno: 30 pesnikov). Bloodaxe je na DVD-jih ob knjigah izdala več njenih filmov, v katerih nastopajo pesniki – med drugimi Samuel Menashe in Benjamin Zephaniah.

Foto © Neil Astley

 

Sibila Serdarević, Hrvaška

Sibila_cb.jpgSibila Serdarević je rojena leta 1971 v Dubrovniku. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine na Univerzi v Zagrebu. Delala je kot umetnostna kritičarka, novinarka in urednica pri dnevnih časopisih, revijah in različnih prevajalskih projektih. Leta 2002 je soustanovila založbo Fraktura, kjer deluje kot direktorica in ureja avtorske pravice. Od leta 2013 je izvršna direktorica zagrebškega Festivala svjetske književnosti.

 

Katja Stergar, Slovenija

Katja Stergar

Katja Stergar je diplomirana komparativistka. Zaposlena je bila kot urednica, od 2008 pa se ukvarja z mednarodnim sodelovanjem in promocijo slovenske literature v tujini, najprej na Ministrstvu za kulturo, nato na Javni agenciji za knjigo, od 2009 pa je tudi predstavnica JAK v mednarodni mreži TRADUKI. Sodeluje s Centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana v projektu Zlata hruška in je avtorica rubrike o knjigah v reviji Pil.

 

Geoffrey E. Taylor, Kanada

TaylorGeoffrey E. Taylor je direktor Mednarodnega pisateljskega festivala, ki ga gosti Harbourfront Centre. Je svetovalec ustanove Humber School of Creative Writing, ustanovni član svetovalnega sveta Word on the Street (Toronto) ter soustanovitelj Word Alliance, partnerstva nekaterih najpomembnejših svetovnih literarnih festivalov. Revija Quill and Quire ga je uvrstila med 30 najvplivnejših ljudi v kanadskem založništvu.

 

Thomas Zandegiacomo Del Bel, Nemčija

Thomas Zandegiacomo_gezett

Thomas Zandegiacomo Del Bel je študiral nemški jezik in književnost, romanske študije ter medijske in komunikacijske študije v Mannheimu v Nemčiji. Od leta 2000 je zaposlen kot asistent – raziskovalec na ZKM, centru za umetnost in medijsko tehnologijo v Karlsruheju v Nemčiji. Od leta 2006 je umetniški vodja festivala pesniškega filma ZEBRA in dela tudi kot filmski kurator, član žirije, predavatelj medijske pismenosti in kustos razstav.

Foto © Gezett