Pod okriljem projekta Skupaj v besedi, ki je prejel finančno podporo v sklopu programa Ustvarjalna Evropa 2014-2020, Društvo slovenskih pisateljev v času festivala Vilenica gosti dva literarna kritika iz Slovenije in Hrvaške, ki se bosta udeleževala festivalskih dogodkov, intervjuvala avtorje, pisala prispevke in poročala o dogajanju na festivalu.

Andrija Škare, Hrvaška

Andrija SkareAndrija Škare je rojen leta 1981 v Zagrebu. Diplomiral je iz novinarstva. Je eden od ustanoviteljev literarnega gibanja Eventualizam. Prozo objavlja v številnih časopisih na Hrvaškem ter v regiji, med samostojnimi izdajami pa so knjiga leposlovno-publicističnih zapisov o zagrebških gostilnah in kavarnah S više mlijeka, molim (2008), zbirka zgodb Život svijeta koji će doći (2014) ter zapisi o glasbi in književnosti Slušaj me (2016).

Veronika Šoster, Slovenija

Veronika ŠosterVeronika Šoster se je rodila leta 1992 v Trbovljah. Obiskovala je I. gimnazijo v Celju in diplomirala  iz primerjalne književnosti in bohemistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer zaključuje magistrski študij primerjalne književnosti. Piše poezijo, ki jo objavlja v raznih literarnih revijah in na spletu. Literarne kritike objavlja v nekaterih pomembnejših slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, AirBeletrina, Koridor – križišča umetnosti in Trubarjeva hiša literature. Leta 2016 je bila izbrana za članico žirije za mlado Veronikino nagrado.