Pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev. Glede na izredne izzive zaradi pandemije covida-19 sta se Srednjeevropska pobuda in Društvo slovenskih pisateljev leta 2021 odločila prevetriti dolgoletno nagrado SEP, namenjeno rezidenčnemu bivanju v eni od članic Srednjeevropske pobude in vzpostavila Pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje. Namen pisateljske nagrade je promocija mlade generacije pisateljev in pomoč pri širjenju njihovega dela s prevodi v jezike članic SEP. Podelitev pisateljske nagrade tako predvideva prevod dela avtorja oziroma avtorice v slovenščino in še en jezik držav SEP po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke.

Žirija za pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje za leto 2023 – sestavljajo jo predsednica Suzana Tratnik, Leonora Flis, Aljoša Harlamov, Aljaž Koprivnikar in Jaruška Majovski – je odločila, da nagrado prejme Tijana Rakočević iz Črne gore.

Biografija

Tijana Rakočević: foto © Vladimir Popović

Tijana Rakočević se je rodila 23. junija 1994 v Podgorici. Je doktorska študentka na Filološki fakulteti v Nikšiću, na Oddelku za črnogorski jezik in južnoslovanske književnosti, ter štipendistka Črnogorske akademije znanosti in umetnosti za leto 2016/17. Izdala je pesniško zbirko (All that Shining Quantums) in knjigo kratke proze (Intimus), njena dela – eseje, recenzije, pesmi in zgodbe, prevedene v več jezikov ali v izvirniku – pa je mogoče najti v regionalni literarni periodiki.

Tijana Rakočević je prejela prvo nagrado za najboljšo dramo na natečaju Črnogorskega narodnega gledališča in drugo nagrado na mednarodnem natečaju A Sea of Words (v organizaciji Evropskega mediteranskega inštituta v Barceloni, med tekmovalci iz približno 40 držav). Prav tako je leta 2019 prejela prvo nagrado za najboljšo kratko zgodbo v Črni gori na natečaju, ki ga je organiziral Festival umetnosti v Podgorici, in je avtorica najboljše zgodbe, ki jo je navdihnila gora Bihor (2020), najboljše kvirovske zgodbe regije (2021), prejemnica nagrade Ministrstva za kulturo za najboljšo kratko zgodbo v okviru IPA projekta HAMLET (programa čezmejnega sodelovanja Interreg IPA Italija – Albanija – Črna gora), prve nagrade na natečaju Goethejevega inštituta v Zagrebu za najboljšo pesem o vodi (2021) in tretje nagrade na natečaju Ameriškega kotička (American Corner) za najboljšo zgodbo, ki jo navdihujeta življenje in delo ameriških pisateljev (Granica/Border, 2021). Je tudi prejemnica rezidenčne štipendije evropske mreže za književnost Traduki (2022).

Tijana Rakočević je članica črnogorske revije za književnost in kulturo Fokalizator. Bila je sodelavka Črnogorske akademije znanosti in umetnosti (CANU/MASA), Centra za sodobno umetnost Črne gore (Centar savremene umjetnosti) ter Zavoda za učbenike in učne pripomočke Podgorica (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva), zaposlena pa je pri vladi Črne gore.

Utemeljitev nagrade

Tijana Rakočević (1995, Črna gora) je prodorna avtorica mlajše generacije, pesnica, dramatičarka in prozaistka, doktorandka Filološke fakultete v Nikšiću in članica uredništva literarno-kulturnega časopisa Fokalizator. Izdala je pesniško zbirko Sve blistavi kvanti (RVP, 2018) in zbirko kratke proze Intimus (Fokalizator, 2023); za večino objavljenih zgodb je prejela pomembne domače in mednarodne nagrade. S svojo pisavo je pretresla prevladujoči heteronormativni nazor v črnogorski literaturi, prežet z ruralnim simbolizmom in folklornimi miti, ter uveljavila novo pripovedno paradigmo s feminističnim pogledom in inovativno formo komunikacije literarnega teksta s kulturo, v kateri je nastal. Proza Tijane Rakočević je v koraku s sodobnimi literarnimi trendi, s precizno, analitično in neprizanesljivo pisavo pa hkrati dekolonizira žensko telo ter razgalja družbeno sprejeto nasilje nad ženskami in seksualnimi manjšinami.