Slovenski gostje na Vilenici 2018 

David Bandelj, Slovenija, Italija

David Bandelj: Foto © MMB

Pesnik in glasbenik David Bandelj se je rodil leta 1978 v Gorici, kjer tudi živi. Na Univerzi v Ljubljani je doktoriral iz primerjalne književnosti in bil nato nekaj let univerzitetni predavatelj in raziskovalec, danes pa poučuje literarne predmete na šolah s slovenskim učnim jezikom v Gorici. Je tudi zborovodja dveh mešanih pevskih zborov. Izdal je štiri pesniške zbirke, nazadnje dvojezično Gorica – Gorizia (2014), poleg tega je avtor več literarnozgodovinskih monografij, v katerih se prvenstveno posveča slovenski literaturi v zamejstvu.

 

Primož Repar, Slovenija  

Primož Repar: Foto © Jože Suhadolnik

Primož Repar (1967) je pesnik, esejist in prevajalec. Je vnet raziskovalec in prevajalec Sørena Kierkegaarda iz izvirnika ter ustanovitelj Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Søren Kierkegaard. Ureja kulturno revijo Apokalipsa in je ustanovitelj istoimenske založbe. Izdal je devet pesniških zbirk in zbirko esejev. V njegovi zadnji zbirki Trije dnevi v Istri in en dan prej (2017) prevladujejo osebnoizpovedne pesmi o ljubezni in pesnikova razmišljanja o sodobnem svetu. 

 

Simona Semenič, Slovenija 

Simona Semenič: Foto © Tone Stojko

Simona Semenič (1975) je ena najvidnejših in tudi najradikalnejših slovenskih dramatičark in performerk, prejemnica vseh najpomembnejših slovenskih nagrad. Njene drame so uprizarjane v Evropi, ZDA in na Bližnjem vzhodu. Piše o tabu temah in rak ranah sodobne družbe, opozarja na vse zatirane in marginalizirane, razgalja svojo intimo, ob tem pa ves čas širi meje dramske pisave in uprizoritve. Med njena najpomembnejša dela sodijo: 5fantkov.si, 24ur, mi, evropski mrliči. Živi v Ljubljani.