Literarni posredniki 2018

Geoffrey E. Taylor, Kanada

Geoffrey E. Taylor: Foto © festivalofauthors.ca

Geoffrey E. Taylor je bil skoraj trideset let ena od osrednjih figur mednarodnega festivala International Festival of Authors. Kot festivalski direktor zadnjih petnajst let potuje po svetu in domov v Toronto vabi najboljše avtorje, obenem pa na tujem promovira kanadsko literaturo. Je ustanovni član združenja osmih večjih mednarodnih literarnih festivalov Word Alliance. Francija mu je podelila ugledni naziv Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (Vitez reda umetnosti in leposlovja).

John O’Brien, ZDA, Irska

John O’Brien: Foto © osebni arhiv

John O’Brien je ustanovitelj in direktor založbe Dalkey Archive Press, avtor prelomnega dela Interviews with Black Writers (Intervjuji s črnskimi pisatelji), vrste akademskih člankov, recenzij in člankov v revijah in časopisih. Nacionalno združenje književnih kritikov mu je podelilo nagrado za življenjsko delo. Z nagrado Carey-Thomas je bil nagrajen kot založnik leta, korejski inštitut za književno prevajanje ga je nagradil za posebne dosežke, Francija pa z naslovom Vitez reda umetnosti in leposlovja.

Daniela Kocmut, Avstrija, Slovenija

Daniela Kocmut: Foto © Alexandra Hüttner

Rojena 1980 v Mariboru, od  1991 odraščala na avstrijskem Koroškem. Od leta 1999 živi v Gradcu kot literarna prevajalka ter sodelavka in sourednica literarne revije LICHTUNGEN. Je članica kulturnega društva Kulturvermittlung Steiermark. Germanistiko in prevodoslovje je študirala v Gradcu in Dublinu. Od leta 2004 so izšli njeni prevodi številnih literarnih del slovenskih avtorjev (Drago Jančar, Maruša Krese, Katarina Marinčič, Veno Taufer, Marjan Tomšič, Zofka Kveder, Stanka Hrastelj …); piše poezijo. Prejela je različne prevajalske štipendije, priznanje Literaturpreis der Steiermärkischen Sparkasse leta 2013 za prvo pesniško zbirko zwiesprachig, Lirikonov zlát 2015.