Na naslovnici: “Mosta Bridge”, 2015 © Jesmond Vassallo

Wara Settembru. Antologija sodobne malteške književnosti
Zbirka Antologije Vilenice, Društvo slovenskih pisateljev, 2018.

Avtorji: Walid Nabhan, Simone Galea, Immanuel Mifsud, Simon Bartolo, Adrian Grima, Simone Inguanez, Loranne Vella, Alex Vella Gera, Abigail Ardelle Zammit, Ġużè Stagno, Claudia Gauci, Nadia Mifsud, Clare Azzopardi, John Aquilina, Antoine Cassar, Glen Calleja, Karl Schembri, Norbert Bugeja, Miriam Calleja, Leanne Ellul.
Zbrala in uredila: Immanuel Mifsud in Peter Semolič.
Prevodi: Breda Biščak, Miljana Cunta, Miriam Drev, Nada Grošelj, Boris Jukić, Ana Pepelnik, Andrej Pleterski, Vera Pejovič, Peter Semolič.
Antologija je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

O Antologiji
Pripravil Peter Semolič, urednik antologije

September je za Maltežane pomemben mesec, saj takrat praznujejo dva državna praznika, dan zmage in dan neodvisnosti. Na dan zmage praznujejo konec dveh obleganj, tistega iz leta 1565, ko je turško ladjevje mesece oblegalo Malto, in tistega iz druge svetovne vojne, ko je otok napadlo nacistično in fašistično letalstvo, na dan neodvisnosti pa malteško osamosvojitev izpod britanskega imperija, kar je Malta dosegla leta 1964. Naslov antologije Po septembru – Wara Settembru izhaja iz dejstva, da so v antologiji našli mesto avtorice in avtorji, rojeni po letu 1964. Za to generacijo je značilno, da se v svojih delih odmika od tem, ki so bile v fokusu prejšnjih generacij, kot je na primer vprašanje nacionalne identitete, ki na Malti zaradi njene zgodovine nikakor ni enoznačna, ali pa jih problematizira, kot na primer pojem Sredozemlja, ki zaradi valov beguncev iz Afrike, ki neredko končajo svojo pot na dnu morja, spreminja svoj značaj, ali pa jih redefinira, kot na primer pojmovanje ženske v malteški družbi in literaturi, ki je bilo še do nedavna izrazito tradicionalno – antologija je namreč prvi pregled malteške književnosti, v katerem sta enakovredna zastopana oba spola. Prav avtorice in avtorji, uvrščeni v antologijo, so tudi tisti, ki so malteško književnost postavili na svetovni literarni zemljevid. V njej najdemo kar nekaj danes v svetu priznanih literarnih imen, kot sta na primer dobitnika Evropske nagrade za književnost Immanuel Mifsud in Walid Nabhan. Malteška književnost je v slovenskem prostoru še vedno precej neznana, saj lahko knjižne prevode iz nje preštejemo na prste ene roke. Tudi zato je antologija Po septembru – Wara Settembru dragocena, še bolj pa zato, ker prinaša dvajset močnih, individualnih pesniških in pisateljskih glasov, ki nam govorijo, da Malta ni le Skala sredi Sredozemlja, kot samoironično Maltežani radi poimenujejo otok, ali turistična destinacija s prekrasnimi plažami in predzgodovinskimi ter zgodovinskimi spomeniki, ampak dežela z živo, živahno in vznemirljivo književnostjo.
Antologijo sta uredila malteški pesnik in pisatelj Immanuel Mifsud in slovenski pesnik Peter Semolič, ki sta prispevala tudi spremni besedili h knjigi, letošnjega festivala Vilenica pa se bodo septembra ob Immanuelu Mifsudu udeležili še Clare Azzopardi, Norbert Bugeja in Loranne Vella.