Slovenski avtor v središču Vilenice 2021: Milan Dekleva

»S prekopavanjem jezika ne bomo ustvarili pesmi. Pesem je nadzorovana tišina.«

(Milan Dekleva, Preseženi človek, 1992)

 

Milan Dekleva: foto © Anja Dobovšek

Biografija

Pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec Milan Dekleva se je rodil 17. oktobra 1946 v Ljubljani tržaškima Slovencema. Mati je bila pianistka, oče se je ljubiteljsko ukvarjal s slikarstvom; umetnost je bila tako del družinskega življenja. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bil je sourednik študentske Tribune, Radia Študent in Študentskega kulturnega centra, delal je kot glasbeni pedagog in novinar v kulturnem uredništvu Ljubljanskega dnevnika, kjer je tudi urejal književno prilogo Svet v knjigah. Do upokojitve je delal kot urednik kulturnega uredništva ter Otroških in mladinskih programov RTV Slovenija. Dekleva je tudi glasbenik, saj je bil v sedemdesetih letih član glasbene skupine Salamander.

Pesniti je začel zgodaj, objavljal je že pri trinajstih letih. V času študentskega gibanja ter zanimanja za vzhodno kulturo in mišljenje je izdal svojo prvo pesniško zbirko Mushi mushi, ki velja za prvo slovensko zbirko haikujev. Zatem se je začel posvečati raziskovanju sveta različnih govoric, pri čemer ga odlikujejo slikovite metaforične in glasovne asociacije (Dopisovanja, Nagovarjanja) ter paradoksalne meditacije (Zapriseženi prah, Odjedanje božjega). Nato se pesnik spet vrača k začetkom evropskega mišljenja in vzhodnim filozofijam (Panični človek, Preseženi človek), ob tem pa uporablja glasbene improvizacije in ljudski humor (Narečje telesa, Kvantaški stihi). Kot pesnik odkriva tudi celostni pogled na svet, vesolje, naravo in človeka (Šepavi soneti, Jezikava rapsodija). Leta 2013 so v dveh knjigah (na več kot 1300 straneh) izšle Deklevove zbrane in dodane pesmi pod naslovom Uglaševanje molka z zajetno bibliografijo. Potlej je nadaljeval in celo intenziviral pisanje poezije, proze, esejistike in literature za otroke.

Milan Dekleva v svojih pripovednih besedilih, romanih Oko v zraku, Pimlico, Zmagoslavje podgan, Svoboda belega gumba, Benetke, zadnjič, Telo iz črk in kratki prozi Reševalec ptic ter Izkušnje z daljavo pripoveduje predvsem o življenju posameznikov, ki se znajdejo na osebnih, družbenih in zgodovinskih prelomnicah. Piše tudi lutkovne in radijske igre, pesmi, pripovedi in muzikale za otroke, eseje ter prevaja iz angleščine, italijanščine, hrvaščine in srbščine.