Pisateljsko štipendijo SEP  podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje do 35. leta starosti iz držav članic SEP, ki niso del Evropske unije. Štipendija v višini 5.000 EUR je namenjena trimesečnemu bivanju v kateri koli državi članici SEP, ki si jo izbere kandidat sam. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis.

Dobitnica pisateljske štipendije SEP za leto 2015 jeIMG_1781
KATERYNA KALYTKO iz Ukrajine

Kateryna Kalytko se je rodila leta 1982 v Vinnytsii v Ukrajini. Je pesnica in prevajalka. Izdala je šest pesniških zbirk. Njena najnovejša zbirka Kativnya. Vynohradnyk. Dim (Mučilnica. Vinograd. Dom.) je bila izbrana za najboljšo ukrajinsko knjigo leta 2014. Njene pesmi so bile objavljene v številnih tujih revijah in antologijah. Leta 2014 je prejela nagrado METAPHORA za prevode del Miljenka Jergovića.

Iz utemeljitve žirije za podelitev pisateljske štipendije SEP:

“Dobitnica štipendije SEP je ukrajinska pesnica, pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka Kateryna Kalytko (1982), ki je objavila šest pesniških zbirk in zbirko kratke proze. Njene pesmi so uvrščene v številne antologije ukrajinske književnosti, njena dela pa prevedena v angleščino, poljščino, nemščino, hebrejščino, ruščino, armenščino, italijanščino in srbščino. Tudi sama je književna prevajalka iz hrvaščine, srbščine, bosanščine. Za svoje literarno delo je prejela najpomembnejše državne nagrade,  je pa  tudi dobitnica nagrade za književne prevode del Miljenka Jergovića. Sodelovala je na različnih literarnih festivalih in dogodkih v Ukrajini in drugod po Evropi, je ustanoviteljica prvega ukrajinskega festivala kratke proze Intermezzo.
Projekt Kateryne Kalytko je zbirka 22 zgodb z naslovom The TVs Stay on All Night Through, posvečenih temi spomina in tesnobe kot posledice velikih družbenih travm. Avtorica namerava v njih sopostaviti postjugoslovansko in postsovjetsko izkušnjo (predvsem ukrajinsko in bosansko-hercegovsko) in ju odstreti skozi prizmo osebnih zgodb junakov, katerih življenja so zaznamovali veliki družbeni preobrati. Avtorica je diplomirala iz političnih ved in novinarstva in odlično pozna zgodovinsko, družbenopolitično in kulturno ozadje prostora, kamor namerava umestiti svoje zgodbe. Kljub obravnavanju konkretnega in realnega časa in prostora oziroma dogajanja znotraj njiju pa njena proza obeta univerzalnost, saj jo zanima predvsem raziskovanje posameznikovih strahov, sramu, tesnobe, obupa in brezizhodnosti, ki so jih povzročile turbulence zadnjih desetletij in jim žal še ni videti konca.”