Tuji gostje na Vilenici

Marica Bodrožić, Nemčija, Hrvaška

1407777846Marica-Bodrozic-w150pxMarica Bodrožić je rojena leta 1973 v Svibu na Hrvaškem. Od leta 1983 živi v Nemčiji. Piše poezijo, romane, kratke zgodbe in eseje. Za svoje literarno ustvarjanje je prejela številne nagrade in štipendije, med drugim tudi literarno nagrado berlinske Akademije umetnosti za mlade pisatelje in nagrado »Kulturpreis Deutsche Sprache« za inovativno rabo literarnega jezika. Njena dela so prevedena v angleščino, hrvaščino, francoščino in italijanščino. Marica Bodrožić kot svobodna pisateljica živi v Berlinu.

Foto © Peter von Felbert

Liliana Corobca, Moldavija

1406879541LilianaCorobca2Liliana Corobca je rojena leta 1975 v kraju Săseni-Călăraşi v Moldaviji. Je pisateljica in znanstvena raziskovalka. Za roman Negrissimo (2003) je prejela moldavsko nagrado za najboljši prvenec leta in romunsko nagrado kritikov »Prometheus«. Je tudi avtorica in urednica več znanstvenih monografij in člankov o romunskem medvojnem romanu, romunskem protikomunističnem izseljenskem gibanju in o komunistični cenzuri. Njen pesniški monolog Cenzura pentru începători (Cenzura za začetnike) bo kmalu izšel v romunsko-nemški izdaji pri avstrijski založbi Edition Thanhäuser.

Foto © Petrina Hicks

 

Artem Čapaj, Ukrajina

1406879565Artem_apajArtem Čapaj se je rodil leta 1981 v Kolomni na vzhodu Ukrajine. Nagrajeni potopis po vzoru Steinbecka, Подорож із Мамайотою в пошуках України(Potovanje z Mayamoto: Iskanje Ukrajine, 2011), povzema vsebino srečanj in pogovorov z ljudmi, ki jih je spoznal med popotovanjem po Ukrajini. Leta 2014 je izšel njegov romaneskni prvenec z naslovom Червона зона (Rdeča cona), družbena uspešnica, ki se odvija v bližnji prihodnosti. Artem Čapaj je v letu 2013 prejel štipendijo SEP.

Foto © Oksana Dutcha

 

Patrick deWitt, ZDA, Kanada

1406879608PatrickdeWitt_fotoDannyPalmerleePatrick deWitt je rojen leta 1975 na otoku Vancouver v provinci Britanska Kolumbija v Kanadi. Je kanadski romanopisec in scenarist. Delo The Sisters Brothers (Brata Sisters, 2011) je bilo leta 2011 nominirano za nagradi »Man Booker« in »Scotiabank Giller«, prejelo pa je nagrado Pisateljskega sklada Rodgers za prozo in kanadsko nacionalno nagrado »Governor General’s Award« za prozo v angleškem jeziku (obe 2011). Leta 2012 je roman The Sisters Brothersprejel tudi nagrado Stephena Leacocka. Trenutno živi v Portlandu v zvezni državi Oregon (ZDA).

Foto © Danny Palmerlee

 

Ivana Dobrakovová, Slovaška, Italija

1406879649IvanaDobrakovovaIvana Dobrakovová je rojena leta 1982 v Bratislavi na Slovaškem. Za kratkoprozni prvenec Prvá smrť v rodine (Prva smrt v družini, 2009) je leta 2010 prejela nagrado Jána Johanidesa za avtorje do trideset let. Njen prvi roman Bellevue je izšel leta 2010. Obe omenjeni knjigi sta se uvrstili med finaliste za osrednjo slovaško literarno nagrado »Anasoft Litera«. Ivana Dobrakovová živi v Torinu v Italiji, kjer dela kot svobodna prevajalka.

Foto © Zuzana Vajdová

 

Alexandra Fixmer, Luksemburg

1406879689AlexandraFixmer_PaoloLeoni_Alexandra Fixmer je rojena leta 1976 v Luksemburgu. Dve leti je delala na Centre de psychologie et d’orientation scolaires, kasneje pa vodila založbo Éditions Phi. Sedaj poučuje francoščino. Njena besedila so izšla v raznih revijah in antologijah. Leta 2006 in 2007 je objavila dve knjigi poezije, ki jima je likovno podobo dala slikarka Anne Slacik: Mon bleu / L’enfant chauve (Moja modrina / Plešasti otrok) in Auschwitz n’est pas mort (Auschwitz ni mrtev). Svoj prozni prvenec la reine du lampertsbierg (Kraljica Lampertsbierga) je izdala leta 2012.

Foto © Paolo Leoni, CNL

 

Enes Halilović, Srbija

1406879712EnesHalilovicfotoEdimaticEnes Halilović je rojen leta 1977 v Novem Pazarju v Srbiji. Je pesnik, pripovednik, dramatik in novinar. Dobitnik nagrad Branka Miljkovića in Đura Jakšića za književnost je bil odlikovan tudi z zlatim znakom Kulturno-prosvetne skupnosti Srbije. Njegove pesmi, kratke zgodbe in gledališke igre so bile objavljene v različnih zbirkah in antologijah in prevedene v številne tuje jezike.

Foto © Edi Matič

 

Ludwig Hartinger, Avstrija, Slovenija

Ludwig Hartinger se je rodil leta 1952 v Saalfeldnu ob Kamnitem morju v Avstriji. Je lektor, prevajalec iz slovenščine in francoščine, pesnik, esejist, publicist, založnik in urednik, ki že več kot dve desetletji nastopa kot posrednik med slovensko književnostjo in nemško govorečimi bralci. Neutrudni tihotapec besed piše in objavlja prevode in eseje v nemščini, poezijo pa v slovenščini. Živi med Salzburgom in Ljubljano, najraje pa pohajkuje po Krasu.

 

Guy Helminger, Luksemburg, Nemčija

1406879838guyhelmingerbeiRodangeGuy Helminger je rojen leta 1963 v kraju Esch/Alzette v Luksemburgu, od leta 1985 pa živi v Kölnu. Piše liriko, prozo, gledališka dela in radijske igre. Kot gostujoči pisatelj je nekaj časa bival v mestu Hyderabad (Indija), v Teheranu v sklopu projekta »westöstlicherdiwan« ter v jemenskem mestu Sana. Prejel je številne nagrade, med njimi leta 2002 nagrado »Prix Servais« za knjigo Rost (Rja), leta 2004 nagrado »3sat-Preis« in leta 2006 nagrado rojstnega mesta »Prix du mérite culturel de la ville d’Esch«.

 

Nico Helminger, Luksemburg

Nico HelmingerNico Helminger je rojen leta 1953 v Differdingenu v Luksemburgu. Do leta 1999 je bil učitelj, nato svobodni pisatelj v Parizu, sedaj pa spet živi v Luksemburgu. Piše v luksemburščini in nemščini. Leta 2008 je za celoten opus prejel pomembno luksemburško nagrado »Prix Batty-Weber«. Je avtor številnih gledaliških iger, piše tudi poezijo in prozo. Med njegova najnovejša dela sodita romanLëtzebuerger Léiwen (Luksemburški levi, 2013) in zbirka poezije Abrasch (2013).

Foto © Martin Kaufhold

 

Elsa Korneti, Grčija, Nemčija

1406879932ElsaKornetiElsa Korneti se je rodila leta 1969 v Münchnu v Nemčiji, odraščala pa je v Grčiji. Je pesnica, esejistka in prevajalka iz italijanščine, španščine, nemščine in angleščine. Izdala je sedem zbirk pesmi in esejev. Prejela je nagrado »Ta Nea« za najboljšo grško kratko zgodbo leta in grško državno nagrado »Georgios Karter« za neobjavljeno zbirko poezije z naslovomΚανονικοί άνθρωποι με λοφίο και μια παρδαλή ουρά (Normalni ljudje s  perjanico in progastimrepom). Njene pesmi in kratke zgodbe so prevedene v več jezikov.

Foto © Yannis Vanidis

 

Asko Künnap, Estonija

Asko 1406879962AskoKnnapVKünnapje rojen leta 1971 v Tartuju v Estoniji. Zase pravi, da je sinteza med pisateljem, umetnikom in oglaševalcem. Vodi tudi manjšo založbo, oblikuje knjižne platnice in izumlja družabne igre. Za svoj pesniški prvenec v obliki tipografskega zvezka Ja sisalikud vastasid (In kuščarji so odgovorili) je leta 2003 prejel estonsko državno nagrado za književnost. Njegove pesmi so prevedene v dvanajst evropskih jezikov in objavljene v pesniških antologijah v Veliki Britaniji in ZDA.

Foto © Mark Raidpere

 

János Lackfi, Madžarska

1408116434Janos-Lackfi-w150pxJános Lackfi je rojen leta 1971 v Budimpešti na Madžarskem. Je avtor osmih pesniških zbirk, dveh novel, romana, zbirke kratke proze, treh zbirk esejev, prevedel pa je tudi več kot dvajset književnih del. Izdal je tudi 15 knjig za otroke, od katerih sta dve prejeli madžarsko nagrado za najboljšo otroško knjigo leta. Za zasluge na področju madžarskega kulturnega življenja je bil leta 2013 odlikovan z nagrado »Prima Primissima«. Za svoje pesniške zbirke je prejel nagrade Tiborja Déryja, Gyula Illyésa in Attile Józsefa.

Foto © Zsofia Raffay

Fiston Mwanza Mujila, DR Kongo, Avstrija

1406880075FistonMwanzaMujilaFiston Mwanza Mujila se je rodil leta 1981 v Lubumbašiju v Demokratični republiki Kongo. Trenutno zaključuje doktorski študij v Avstriji. Piše poezijo, kratke zgodbe in gledališke igre. Njegova gledališka besedila so bila uprizorjena v Nemčiji in Avstriji. Izdal je tudi tri pesniške zbirke v francoščini ter dvojezično zbirko Le Fleuve dans le Ventre / Der Fluß im Bauch(Reka v trebuhu, 2013)v francoščini in nemščini. Leta 2009 je prejel zlato medaljo za književnost na 6. frankofonskih igrah v Bejrutu (2009). Med letoma 2009 in 2010 je bil graški mestni pisatelj.

Foto © Gaël Turine

 

Andrej Nikolaidis, BiH, Črna gora

1406880113AndrejNikolaidisAndrej Nikolaidis se je rodil leta 1974 v Sarajevu v Bosni in Hercegovini v črnogorsko-grški družini. Od leta 1994 piše prispevke za neodvisne in liberalne regionalne medije in članke za revije o kulturi. Je romanopisec, pisec kratkih zgodb in svetovalec črnogorskega državnega zbora za področje kulture. Za roman Sin (2006) je prejel nagrado Evropske unije za književnost (2011). Mnogi ga uvrščajo med najvplivnejše intelektualce mlajše generacije na območju nekdanje Jugoslavije. Znan je kot protivojni aktivist, zagovornik pravic manjšin in borec proti policijskemu nasilju.

Foto © Radoslav Ratković

 

Tomislav Osmanli, Makedonija

1406880140TomislavOsmanli1-FotoAndrejGinovskiTomislav Osmanli je rojen leta 1956 v Bitoli v Makedoniji. Je prozaist, esejist, dramatik, scenarist, medijski teoretik, novinar ter filmski in gledališki kritik. Osmanli je avtor 22 knjig,11 gledaliških del, izdal je tudi več zbirk esejev, kratkih zgodb, strokovnih del in romanov. Njegova dela so prevedena v devet jezikov. Je član Društva makedonskih pisateljev in makedonskega centra PEN. Živi v Skopju, kjer dela kot odgovorni urednik kulturno-umetniškega programa pri zasebni televizijski postaji TV Telma.

Foto © Igor Todorovski/Andrej Ginovski

 

Ioana Pârvulescu, Romunija

1406880162IoanaParvulescu-Bookfest2010Ioana Pârvulescu je rojena leta 1960 v Braşovu v Romuniji. Pisateljevati je začela po romunski revoluciji leta 1989. Je pisateljica, esejistka, prevajalka in publicistka. Zaposlena je kot profesorica moderne romunske književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Bukarešti. Objavila je več kot deset knjig. Za roman Viaţa începe vineri (Življenje se začne v petek, 2009), ki je bil leta 2011 preveden v švedščino, je 2013 prejela nagrado Evropske unije za književnost.

Foto © Radu Sandovici

 

Mile Pešorda, BiH, Hrvaška

1406880216PEORDAMileMile Pešorda se je rodil leta 1950 v Grudah, Hrvaška. Je antologijski pesnik, avtor desetih pesniških zbirk in prejemnik več literarnih nagrad, prevajalec iz francoščine in slovenščine; bil je dolgoletni urednik pri sarajevski založbi Veselina Masleše, urednik več literarnih revij in univerzitetni lektor v Franciji. Podiplomski in doktorski študij je opravljal na univerzi v Zagrebu in Parizu, doktorsko disertacijo Ideja Evrope v delu Iva Andrića in Miroslava Krleže je prijavil pri Milanu Kunderi. V slovenščini sta izšli dve njegovi pesniški knjigi: Drevo z dušo inBaščanska plošča, poema.

 

Alek Popov, Bolgarija

1406880268AlekPopovAlek Popov je rojen leta 1966 v Sofiji v Bolgariji. Najbolj znan je po svojem satiričnem romanu Мисия Лондон (Misija London, 2001), prevedenem v 15 jezikov. Film, posnet po predlogi romana, je postal najbolj gledan celovečerec v Bolgariji v zadnjih 20 letih. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado Eliasa Canettija, nagrado Sklada Elizabete Kostove in nagrado Helikon za najboljše bolgarsko prozno delo leta. Objavil je tudi več zbirk kratke proze in zbirko esejev. Piše tudi scenarije za filme in gledališke igre.

Foto © Valentina Petrova

 

Jaroslav Rudiš, Češka, Nemčija

1406880311Jaroslav_RudisJaroslav Rudiš je rojen leta 1972 v Turnovu na Češkoslovaškem. Je romanopisec, avtor stripov, gledaliških in radijskih iger ter scenarijev. Za svoj romaneskni prvenec Nebe pod Berlínem (Nebo pod Berlinom) je leta 2002 prejel nagrado Jiříja Ortna za mlade avtorje. Po stripovski trilogiji o Aloisu Neblu je bil leta 2011 posnet animirani film, ki je 2012 prejel Evropsko filmsko nagrado za najboljši animirani celovečerec. Rudiš živi na Češkem in v Nemčiji ter ustvarja tako v češkem kot nemškem jeziku.

Foto © Jan Rasch

 

Pol Sax, Luksemburg, Nemčija

1406880329PolSaxPol Sax je rojen leta 1960 v Luksemburgu. Po študiju filozofije je delal v gastronomiji, in sicer kot lastnik heidelberške tovarne testenin. Nato je delal kot barman ter pisal glose in »features« za radio in dnevno časopisje. Kot štipendist fundacije za podporo nemškim pisateljem je živel v Baden-Württembergu. Od leta 2001 živi kot svobodni pisatelj v Berlinu. Piše recenzije nemških del. Debitiral je leta 2008 z romanom U5, ki je dobil naslov po progi podzemne berlinske železnice. Leta 2009 je dobil nagrado »Prix Servais«.

Foto © Andrea Schaufel

 

Roman Simić Bodrožić, Hrvaška

1406880364RomanSimicBodrozicinManchester2cSarahJaneEyreRoman Simić Bodrožić je rojen leta 1972 v Zadru na Hrvaškem. Bil je urednik revije Quorum, pred 13 leti pa je postal direktor mednarodnega hrvaškega literarnega festivala evropske kratke proze. Za zbirko kratkih zgodb U što se zaljubljujemo (V kaj se zaljubljamo, 2005) je prejel nagrado časnika Jutarnji list za najboljšo hrvaško zbirko proze, za kratkoprozno zbirko Nahrani me (2012) pa nagrado Kiklop (2013) za najboljšo hrvaško zbirko proze. Roman Simić Bodrožić živi v Zagrebu, kjer dela kot urednik pri založbi Fraktura.

Foto © Sarah Jane Eyre

 

Linda Spalding, ZDA, Kanada

1406880426Linda_Spalding_cr_Derek_ShaptonLinda Spalding se je rodila leta 1943 v Topeki v Kansasu (ZDA), štirinajst let živela na Havajih in se 1982 preselila v Toronto. Je avtorica treh romanov. Njeno neleposlovno delo The Follow (Sledenje, 1999) o delu primatologinje Birutė Galdikas je bilo nominirano za nagradi »Trillium Book Award« in »Pearson Writers’ Trust Non-Fiction Prize«. Njen najnovejši roman The Purchase (Odkup, 2012) je prejel nagrado »Governor General’s Award« za prozo. Je urednica kritiške revijeBrick. Za svoj prispevek kanadski literarni skupnosti je prejela nagrado »Harbourfront Festival Prize«.

Foto © Derek Shapton

 

Dimitra Xidous, Kanada, Irska

1406880458DimitraXidousDimitra Xidous je rojena leta 1977 v Ottawi v kanadski provinci Ontario. Je pesnica, ki živi v Dublinu. Pesmi objavlja v kanadskih, irskih in ameriških literarnih revijah. Nominirana je bila za nagrado »Open Season 2014«, bila pa je tudi v ožjem izboru za nagrado »Bridport« (2013) in nagrado »Over the Edge« za nove avtorje (2013) ter v širšem izboru za nagrado mednarodnega pesniškega natečaja v Montrealu (2011). S Patrickom Chapmanom soureja trimesečnik za poezijo in umetnost The Pickled Body.

Foto © Aidan Murphy

 

Visar Zhiti, Albanija

1406880487VisarZhitifotobyRolandTashoVisar Zhiti je rojen leta 1952 v Durrësu v Albaniji. Je pisatelj, pesnik, esejist, prevajalec in publicist. Po izbruhu t. i. čistke liberalcev v Tirani je bil leta 1979 aretiran in prepeljan v delovno taborišče. Za svoje delo je prejel številne nacionalne in mednarodne nagrade, med drugimi italijansko nagrado za poezijo »Leopardi d’oro« (1991), prestižno nagrado Ade Negri (1997), nagradi za življenjsko delo v Italiji in Albaniji, leta 2012 pa je bil odlikovan tudi z albanskim predsedniškim redom Velemojster dela. Je član Mednarodne akademije umetnosti Alfonso Grassi inEvropske akademije znanosti in umetnosti.

Foto © Roland Tasho