Slovenski gostje na Vilenici 2014

Ivan Antić

1406375580IvanAnticfotografIgorPetrovicIvan Antić je rojen leta 1981 v Jagodini v Srbiji. Je pisatelj in prevajalec. Leta 2009 je objavil knjigo kratkih zgodb Tonus v zbirki Prva knjiga založbe Matica srpska. Njegove zgodbe so prevedene v angleščino, nemščino, poljščino, albanščino in slovenščino ter uvrščene v več antologij, med drugim tudi v slovensko antologijo manjšinske in priseljenske književnostiIz jezika v jezik (2014). Je član Društva srbskih pisateljev in nekdanji urednik študentske literarne revije Znak. Od leta 2012 živi v Ljubljani.

Foto © Igor Petrović

 

Gabriela Babnik

1406376006GabrielaBabnik1Gabriela Babnik je rojena leta 1979 v Göppingenu v Nemčiji. Od leta 2002 objavlja literarne kritike in novinarske prispevke v različnih medijih. Za romanKoža iz bombaža (2007) je na Slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši prvenec, za roman Sušna doba (2012) pa je 2013 prejela nagrado Evropske unije za književnost. Istega leta je dobila tudi Stritarjevo nagrado za mlade kritike. Od leta 2010 je članica Društva slovenskih pisateljev in Društva slovenskih literarnih kritikov. Živi med Slovenijo in Afriko.

Foto © Duo Mattar Gueye

 

Branko Baćović

1406376049Foto_BrankoBa_ovi__12Branko Baćović je rojen leta 1965 v Beogradu. V Sloveniji živi od leta 1992. Je avtor štirih samostojnih pesniških zbirk, piše tudi prozo. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim se je leta 2008 uvrstil v ožji izbor za nagrado Arsenija Čarnojevića za življenjsko delo srbskih književnikov iz diaspore, ki pišejo v maternem jeziku, leta 2009 pa je dobil nagrado za kratko zgodbo na natečaju Banatsko pero v Srbiji. Njegova dela so prevedena v slovenski, angleški, nemški in nizozemski jezik. Ustvarja tudi kot fotograf ter gledališki umetnik.

 

Lajos Bence

1407776641Lajos-Bence-w150pxLajos Bence je rojen leta 1956 v Genterovcih. Je doktor filozofije in docent na oddelku za madžarski jezik in književnost Univerze v Mariboru. Bil je urednik madžarskega programa na slovenski nacionalni televiziji, glavni urednik časopisa Népújság, direktor Zavoda za informativne dejavnosti madžarske narodnosti, predsednik Društva prekmurskih madžarskih pisateljev ter Društva prekmurskih madžarskih znanstvenikov in raziskovalcev. Trenutno je novinar pri časopisu Népújság in urednik edicijeMuratáj. Piše pesmi, eseje in kritike. Med njegova objavljena dela sodi šest pesniških zbirk, kratka monografija ter zbirka esejev, študij in kritik.

 

Ines Cergol

1406380500InesCergol2Ines Cergol se je rodila leta 1959 v Kopru. Je pesnica in prevajalka, objavlja pa tudi literarne kritike, eseje in strokovne razprave. Izdala je štiri pesniške zbirke in tri knjige pesniških prevodov iz hrvaščine. Je tudi soavtorica treh dvojezičnih (italijansko-slovenskih) zbornikov: Tja in nazaj / Andata e ritorno, Cinque / Pet inDue mondi … un sentiero / Dva svetova … ena pot, Antologije slovenskih pesnic 3ter ena od avtoric uglasbenih pesmi slovenskih pesnic na zgoščenki Mojce Maljevac Intima.

 

Judit Csuka Zagorec

1406877875Zagorec_Csuka_Judit_foto-GyuricaFerencJudit Csuka Zagorec je rojena leta 1967 v Genterovcih. Piše pesmi, prevaja in poučuje madžarski jezik. Zaposlena je kot vodja dvojezične knjižnice v 1. dvojezični osnovni šoli v Lendavi, od leta 2012 pa je tudi lektorica za madžarski jezik na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Je avtorica šestih samostojnih pesniških zbirk, monografije, dveh zbornikov študij ter številnih književnih prevodov v madžarski jezik. Leta 2010 je izšlo njeno zbrano delo v slovenskem jeziku naslovljeno V sebi zate.

Foto © Gyurica Ferenc

 

Martina Gamboz

1408116199Martina_Gamboz-w150pxMartina Gamboz je rojena leta 1977 v Kopru. Delala je kot novinarka Radia in Televizije Koper-Capodistria in kot direktorica muzeja. Leta 2006 je zmagala na mednarodnem literarnem natečaju Lapis Histriae s kratko zgodbo Baby Blue. Od leta 2000 je s svojo italijansko-slovensko gledališko skupino Skysma ustvarila več predstav, med njimi Pogon, svobodno predelavo Evripidovih Bakhantk, ki je bila uprizorjena v tržaškem Slovenskem stalnem gledališču in bila deležna pozitivnih kritik v osrednjih slovenskih dnevnih časopisih. Piše prozo v slovenščini in italijanščini.

 

Erica Johnson Debeljak

Erica Johnson Debeljak, pisateljica in prevajalka

Erica Johnson Debeljak se je rodila leta 1961 v San Franciscu v Kaliforniji (ZDA). Leta 1981 se je preselila v New York, kjer je diplomirala iz francoščine na tamkajšnji Univerzi Columbia. Leta 1993 se je preselila v Slovenijo. Študirala je jezik svoje nove domovine in delovala najprej kot prevajalka, nato tudi kot pisateljica in kolumnistka. Čeprav piše v materinščini, je članica Društva slovenskih pisateljev, saj najde svoje bralce in tematike predvsem v Sloveniji. Njen novi roman Tovarna koles bo založba Modrijan izdala v letu 2015.

Foto  © Borut Krajnc

Franco Juri

1406876668FrancoJuri_Foto_MladinaFranco Juri je direktor Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« v Piranu, nekdanji poslanec, veleposlanik v Španiji in na Kubi, profesor, publicist, novinar, karikaturist, glasbenik, Istran ter pripadnik italijansko govoreče skupnosti v Sloveniji. Leta 2008 je pri rimski založbi Infinito edizioni izdal knjigo Ritorno a Las Hurdes (Vrnitev v Las Hurdes), napisano v materinščini. Gre hkrati (in le delno) za roman, esej in spominsko pripoved o generaciji, ki lahko verjame le v večkulturno Evropo kot tudi v druge utopije.

Foto © Mladina

 

Bistra Kumbaroska

1406876698BistraKumbaroskaBistra Kumbaroska je rojena leta 1984 v Strugi. Diplomirala je iz angleškega jezika in književnosti na Filološki fakulteti Blaže Koneski v Skopju. Objavila je pesniško zbirko Ти не сакаш поезија (Ti ne maraš poezije, 2011). Njene pesmi so objavljene v literarnih revijah in portalih na Švedskem, v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji in Makedoniji. Trenutno dela na področju mladinskih iniciativ, socialnega podjetništva in kulture v Sloveniji in Avstriji ter piše svojo prvo pesniško zbirko v angleščini. V Sloveniji živi od leta 2010.

 

Josip Osti, BiH

1406876748JosipOsti_Foto_IgorIsakovskiJosip Osti se je rodil leta 1945 v Sarajevu, kjer je diplomiral na Filozofski fakulteti. Je pesnik, prozaist, esejist, literarni kritik, antologist in prevajalec. Od leta 1990 živi v Sloveniji, v Tomaju na Krasu. Objavil je 33 knjig pesmi – zadnjih 22 je napisal v slovenskem jeziku – tri knjige proze ter 27 knjig esejev, literarnokritiških in publicističnih besedil. Njegova dela so prevedena v deset evropskih jezikov. Prejel je številne literarne in prevajalske nagrade v Bosni in Hercegovini, nekdanji Jugoslaviji in Sloveniji, leta 1994 tudi nagrado Vilenica.

Foto © Igor Isakovski

 

Tone Peršak

1407776766Tone-Persak-w150pxTone Peršak je rojen leta 1947 v zaselku Ločki vrh v Slovenskih goricah. Piše kratko prozo, romane ter gledališke, radijske in televizijske igre. Ukvarja se tudi s pisanjem esejistike, za kar je leta 2012 prejel nagrado na natečaju revije Sodobnost. Kot gledališki publicist je objavil dve samostojni knjigi in bil leta 1989 odlikovan z nagrado Borštnikovega srečanja. V preteklosti je bil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev in predsednik slovenskega centra PEN. Trenutno je predsednik odbora »Pisatelji za mir« mednarodnega centra PEN.

Foto © Ivo Frbežar

 

Stanislava Repar

1406877992Stanka_Repar_foto-_igaMihel_i_-e-kopie2Stanislava Repar je rojena leta 1960 v Bratislavi na Slovaškem. Je slovaška in slovenska pesnica, pisateljica, prevajalka, literarna kritičarka in znanstvenica, urednica in založnica. Je avtorica 12 knjig poezije, proze, esejev in študij. Je prevajalka 16 knjižnih naslovov – nazadnje je v slovaščino prevedla izbrane pesmi Srečka Kosovela in kratko antologijo sodobne filozofske misli na Slovenskem. Je članica in soustanoviteljica več pomembnih literarnih in znanstvenih združenj ter dobitnica dveh pomembnih literarnih in literarnokritiških nagrad na Slovaškem. Njena dela so prevedena v 16 jezikov.

Foto © Žiga Mihelčič

 

Jordan Stavrov

1406878027JordanStavrovJordan Stavrov je rojen leta 1936 v vasi Borovo (Barje) pri Dimitrovgradu v Srbiji. Številne pesmi srbskih, bolgarskih ter ruskih pesnikov so ga navdahnile, da je v gimnaziji začel pisati pesmi v bolgarskem in srbskem jeziku ter nameraval nadaljevati študij književnosti, toda revščina ga je primorala k izbiri druge poti – odpravil se je na vojaško akademijo in šolanje uspešno zaključil. Nazadnje so ga usodne življenjske spremembe privedle nazaj k literaturi, k proznemu pisanju. Je avtor štirih romanov in zbirke kratke proze. Kot upokojenec živi v Spodnji Besnici pri Kranju v Sloveniji.

 

Magdalena Svetina Terčon

1406880614magdalena_svetina_terconMagdalena Svetina Terčon se je rodila leta 1968 v Postojni. Piše pesmi, kratko prozo in časopisne članke. Objavlja v večini slovenskih literarnih revij in na radiu. Izdala je pet pesniških zbirk, za dvojezično zbirko Odtenki v medprostoru / Sfumature nello spazio intermedio (2007) z italijanskimi prevodi Jolke Milič je prejela literarno nagrado Prem. Njene pesmi so bile objavljene v mnogih literarnih zbornikih in prevedene v tuje jezike, uvrščena pa je tudi v Antologijo slovenskih pesnic 3.

Foto © David Terčon

 

Veno Taufer

1406878138Veno_TauferVeno Taufer se je rodil leta 1933 v Ljubljani. Je pesnik, dramatik, esejist, kritik, urednik in prevajalec. Svoja službena desetletja je v pretežni meri prebil v radijskem novinarstvu. Leta 1985 je dal pobudo za Komisijo za zaščito mišljenja in pisanja, ki je postala odmevna civilnodružbena vzpodbujevalka javnega mnenja za slovensko pomlad. Leta 1985 je uresničil zamisel Vilenice in jo vodil 13 let, od 1998 je njen ustanovni direktor in član žirije. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad doma in v tujini, njegova dela pa so prevedena v  angleščino, nizozemščino, makedonščino, srbščino in druge jezike.