Slovenski avtorji na Vilenici

Miriam Drev

Miriam Drev se je rodila leta 1957 v Ljubljani. Je pesnica, pisateljica, literarna kritičarka in književna prevajalka, ki prevaja moderna in klasična dela, napisana v angleškem in nemškem jeziku. Njen prevajalski opus obsega več kot 70 literarnih izdaj. Doslej je objavila štiri pesniške zbirke: Časovni kvadrat (2002), ki je bila v ožjem izboru za najboljši knjižni prvenec, Rojstva (2007),Vodna črta (2008) in Sredi kuhinje bi rasla češnja (2012). Med njena druga samostojna literarna dela sodita še knjižica v obliki stripa Šviga gre lužat (1995) ter prozni prvenec roman V pozlačenem mestu (2012). Dogajanje omenjenega romana je umestila na Dunaj, v avstrijsko prestolnico, kjer je živela sedem let. Napisala je tudi šest portretov za knjigoPozabljena polovica: portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem (2007). Živi in dela kot svobodna literarna ustvarjalka v Ljubljani.

Foto © Maj Kelenc

 

Tone Kuntner

Tone Kuntner se je rodil leta 1943 na Tratah v Slovenskih goricah. Leta 1968 je diplomiral iz igralstva na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani in kmalu postal redni član Mestnega gledališča ljubljanskega. Ob delu v gledališču sodeluje tudi pri umetniškem programu na radiu, pri filmu in na televiziji. Od leta 1986 je bil predavatelj za umetniško besedo na ljubljanski AGRFT. Leta 2005 se je upokojil. Pesniškemu prvencu Vsakdanji kruh (1966) je sledilo, vključujoč izbore, več kot petindvajset pesniških zbirk. Avtorjev pesniški svet vsebuje podobe iz vsakdanjega življenja na vasi, zlasti pa stremi k prvobitnemu sožitju z naravo. Piše tudi ljubezensko in družbenokritično liriko. Njegove pesmi so izšle v zbirkah ali posamično tudi v številnih tujih jezikih. Kot pesnik in dramski umetnik je prejel več nagrad in priznanj, med drugim nagrado Prešernovega sklada za poezijo (1970), priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (1980), Borštnikovo nagrado (1983) in Severjevo nagrado (1985).

 

Vanja Pegan

 

Vanja Pegan se je rodil leta 1967 v Kopru. Študiral je primerjalno književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je pisatelj in glasbenik. V Piranu poučuje klasično kitaro. Med letoma 1989 in 1996 je napisal scensko glasbo za več gledaliških predstav, uprizorjenih doma in v tujini. Med njegova dela sodijo ilustrirana zgodba za otroke Citronček in Giovanin (1999) ter slikanici Mesto 2000 (2000) in Tonin (2009) – za slednjo je prejel mednarodno nagrado za otroško književnost »White Raven« (2010) – gledališki predstavi za otroke Trije oslički in kozica Rozica (2001) in Lučka in najlepše darilo (2004), romani Čoln (2005),Pisatelj, Adam in Pilot (2006), za katerega je prejel nagrado za sodobni slovenski roman literarnega natečaja ob tridesetletnici Sveta knjige, in Potovanje na začetek poti (2009) ter tri kratkoprozne zbirke: Kopanje mornarjev v topli vodi (2002), Nebo davnega poletja (2007) in Štiri morske milje (2012).

Foto © Voranc Kumar

Ana Pepelnik

 

Ana Pepelnik se je rodila leta 1979 v Ljubljani. Je pesnica in prevajalka. Njena prva pesniška zbirka Ena od varijant kako ravnati s skrivnostjo je izšla leta 2007 v knjižni zbirki Prišleki pri založbi LUD Literatura, kjer sta izšli še zbirki Utrip oranžnih luči na semaforjih (2009) in Cela večnost(2013). Prevaja poezijo ameriške mlajše in srednje pesniške generacije, med avtorji pa so Joshua Beckman, Matthew Zapruder, Matthew Rohrer, Noelle Kocot, Jennifer Clement, James Schuyler in Elizabeth Bishop. V »drugem« prostem času je mama, špikerica na neodvisnem Radiu Študent in raziskovalka glasu v številnih besedno/zvočno/tišinsko/škripno/šumskih dogodkih, kot na primer v mednarodnem projektu Metropoetica, še največkrat pa kot »tretje kolo« improvizacijske zasedbe CPG s Primožem Čučnikom in Tomažem Gromom. Živi, dela in spi še najraje v Ljubljani.

Foto © Mojca Pišek

 

Katja Perat

 

Katja Perat se je rodila leta 1988 v Ljubljani. Leta 2012 je diplomirala iz filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer študij nadaljuje kot doktorska študentka literarnih ved. Je soustanoviteljica in članica uredniškega odbora literarne revije Idiot, urejati pa pomaga tudi literarno revijo Literatura in spletni portal Študentske založbe AirBeletrina. Kot literarna kritičarka in publicistka piše za kulturni štirinajstdnevnik Pogledi. Njena prva pesniška zbirka Najboljši so padli je izšla leta 2011 pri Študentski založbi v knjižni zbirki Beletrina. Za njo je prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec leta (2011) in nagrado kritiško sito za knjigo leta po izbiri Društva slovenskih literarnih kritikov (2012). Omenjena zbirka je bila nominirana tudi za Veronikino (2011) in Jenkovo nagrado (2012).

Foto © Tihomir Pinter