Avtorji v rezidenci

Pod okriljem projekta Križišča evropske literature, ki je prejel finančno podporo v sklopu programa Kultura 2007–2013, Društvo slovenskih pisateljev v avgustu in septembru organizira rezidenčno bivanje za tri pisatelje iz Irske in Italije. Avtorji so vabljeni, da bivajo in pišejo v tujem okolju in tako vnesejo del tujega vpliva v svojo literaturo. Nudimo jim enomesečno bivanje v garsonjeri DSP v ljubljanski prestolnici, v brunarici DSP ob prekrasnem Blejskem jezeru, v Domu pisateljev na Belem Križu ter v Layerjevi hiši v Kranju, mestu največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Vsi kraji so zelo navdihujoči za ustvarjanje. V sodelovanju z evropskim oddelkom Gimnazije Koper pripravljamo tudi posebni dogodek, na katerem se bodo vsi trije avtorji predstavili. Dijaki bodo pod mentorstvom Ines Cergol že pred festivalom prevajali njihova besedila, z avtorji se bodo tudi osebno srečali v sklopu krajše prevajalske delavnice pred festivalom. Cristina Galvin in Roberto Nassi bosta v Sloveniji bivala mesec dni, na festivalu pa se jima bo pridružil še Tiziano Broggiato. Literarno branje avtorjev bo potekalo na dan otvoritve festivala v Kopru.

 

Tiziano Broggiato (Italija)

Tiziano Broggiato se je rodil leta 1953 v Vicenzi, kjer tudi živi. Med njegove pesniške zbirke sodi Parca lux (Skromna luč, 2001), za katero je prejel Montalovo nagrado (2002) in nagrado Društva italijanskih bralcev v kategoriji »poezija za šolo« (2002). Njegove pesmi so prevedene v več jezikov in objavljene v številnih antologijah in revijah, med katerimi velja posebej izpostaviti dvojezični izbor avtorjeve poezije Against the light(Proti luči, 2012).

Foto © Eric Toccaceli

Cristina Galvin (Irska)

Cristina Galvin piše v sobici z razgledom na morje in nebo na neokrnjenem zahodu Irske. Leta 2009 je na Irski državni univerzi Galway magistrirala iz kreativnega pisanja. Njena prozna in pesniška dela so bila objavljena v antologijah sodobne literature. Lani je zmagala na natečaju Powers/Irish Times za najboljšo kratko zgodbo. Zgodbe, pisane z vidika otroka, v katerih se miti in pravljice prepletajo z vsakdanjimi dogodki, jo trenutno navdihujejo pri ustvarjanju zbirke kratkih zgodb.

Roberto Nassi (Italija)

Roberto Nassi je urednik posebne izdaje iz serije o pesniški umetnosti I diamantini (Diamanti; Il Girasole Edizioni, Catania) in kustos Mednarodnega pesniškega festivala Flussidiversi. Izdal je več pesniških zbirk in objavil več esejev o pesnikih in likovnikih 20. stoletja. Za leto 2014 je predviden izid njegovega obsežnega romana v verzih v štirih delih z naslovom e niente è ciò che è (in nič ni to, kar je), ki ga je pisal skoraj osem let.

Foto © Paola Castagna

 

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
© Slovene Writers’ Association 2009