Vilenica na Radiu Slovenija

Literarni večer, III. program
Torek, 10. 9. 2013, 21.00 – 21.40
Olga Tokarczuk, dobitnica nagrade vilenica 2013

Literarni večer, I. program
Četrtek, 12. 9. 2013, 21.05 – 21.45
Literarni večer o sodobni švicarski književnosti: Gluscht

Literarni nokturni z gosti Vilenice
10. – 14. 9. 2013 19.00–19.10: III. program 23.05 – 23.15: I. program

Torek, 10. 9.
Mauro Covacich
Sreda, 11. 9.
Milan Rakovac
Četrtek, 12. 9.
Olli Heikkonen
Petek, 13. 9.
Silvija Čoleva
Sobota, 14. 9.
Brian Henry
++386 Avtor za na potTOMAŽ_GRUŠOVNIK

 

Projekt želi demonstrirati temo tokratnega komparativističnega kolokvija na Vilenici, ki je posvečen literaturi in gibljivim slikam. Instalacija vključuje osvetljene papirnate vrečke s portreti petih slovenskih vileniških avtorjev, ki se lahko skenirajo z mobilnimi napravami (na primer s pametnimi telefoni), kar obiskovalcem omogoči dostop do spletnih video izrezov, posvečenih izbranim odlomkom omenjenih avtorjev. Eno od vprašanj, ki se zastavlja preko intervencije, je dilema, povezana s sodobno kulturno produkcijo: Ali postane potrošniški odpadek umetnost? Ali umetnost postane smet? Virtualno založništvo »Naredi sam« tako izprašuje poetične horizonte ob zatonu digitalne renesanse. Izvleci telefon, skeniraj vrečko in srečaj svojega avtorja! Projekt pripravlja kulturno-umetniška iniciativa ČRN VRN et al. (Tomaž Grušovnik, Neža Mekota, Tina Merica, Jan Štrukelj, Marko Turkuš, Katja Utroša, Tine Vrabič – Nitz). Pobuda ČRN VRN je zavezana transdisciplinarnemu načelu, ki združuje različne oblike ustvarjalnosti (glasbo, literaturo, performans, likovno in video umetnost) na neobičajen in presenetljiv način.

10. – 13. 9., Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem (Foresterija), Koper

 

crni.vran@yahoo.com

 

Met kock

11. Mednarodni komparativistični kolokvij bo pospremil spletni izbor slovenskega umetniškega ustvarjanja na meji med novomedijsko umetnostjo in literaturo, ki nosi naslov Met kock. Prek reference na Mallarméjev in Broodthaersov istoimenski projekt stopajo v ospredje vprašanja likovnega v jeziku pa tudi vloge naključja, ki neizogibno vdre ob avtomatizaciji umetniškega dela. V izboru so zastopani osrednji slovenski avtorji pa tudi mlajši ter povsem nova dela: Vuk Ćosić, Srečo Dragan, Boštjan Kavčič, Vanja Mervič, Teo Spiller, Jaka Železnikar. Dodatni pogled na odnos med literaturo in gibljivimi slikami nudijo »video prevodi« pesmi Tomaža Šalamuna, ki so nastali na Visoki šoli za dizajn Ljubljana. Spletno razstavno platformo so izdelali na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

 

16. Festival slovenskega filma

Med 11. in 15. septembrom bo portoroški Avditorij ponovno obiskal Festival slovenskega filma. Letošnja, že 16. edicija bo občinstvu in strokovni javnosti predstavila raznolik izbor najnovejših filmov domačih ustvarjalk in ustvarjalcev. Poleg podelitve vesen bo festival podelil tudi nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca, ki jo bosta pospremili retrospektiva in razstava nagrajenčevih del. Veliko pozornosti bo namenjene najmlajšim ljubiteljem filma, ki se lahko veselijo posebej zanje pripravljenega programa. Festival pa bo poleg gibljivih podob na platnu ponudil še veliko več, saj ga spremljata bogat strokovni program, ustvarjen v sodelovanju z Media Desk Slovenija, ki poleg okroglih miz in posvetov o različnih aktualnih temah zajema tudi seminar na temo transmedia/crossmedia, ter pester nabor spremljevalnih dogodkov. Mednje spadajo posebna projekcija filma Františka Čapa, predstavitev monografije o Silvanu Furlanu, izlet in strokovno vodstvo po Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, pogovori z avtorji ter večerna druženja ob glasbi, ljubiteljem knjig pa bo namenjena stojnica z izbrano filmsko literaturo.