Pisateljsko štipendijo SEP  podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje do 35. leta starosti iz držav članic SEP, ki niso del Evropske unije. Štipendija v višini 5.000 EUR je namenjena trimesečnemu bivanju v kateri koli državi članici SEP, ki si jo izbere kandidat sam. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis.

Dobitnica pisateljske štipendije SEP za leto 2010 jeMaja Hrgovic
MAJA HRGOVIĆ iz Hrvaške

Novinarka in pisateljica Maja Hrgović se je rodila leta 1980 v Splitu na Hrvaškem. Diplomirala je iz hrvaškega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti vseučilišča v Zagrebu. Na Centru za ženske študije v Zagrebu je študirala tudi gledališke vede. Od leta 2003 piše za hrvaški dnevnik Novi list, kjer se posveča predvsem kulturnim in družbenim temam ter problematiki enakosti spolov. Njeni članki so bili objavljeni v mnogih mednarodnih novinarskih publikacijah, tudi v monografiji Balkanske raziskovalne poročevalske mreže (BIRN), ki je njen članek Families Pay the Price as Women Go West (Družine trpijo, ko ženske odhajajo na zahod) odlikovala s prvo nagrado za novinarsko odličnost (2009). Njena prozna dela so bila objavljena v številnih antologijah, med drugim tudi v antologiji Najbolje hrvatske priče 2007 (Najboljše hrvaške kratke zgodbe 2007).

Iz utemeljitve žirije za podelitev pisateljske štipendije SEP:
“Proza Maje Hrgović predstavlja nov in učinkovit pisateljski glas na sodobnem hrvaškem pripovednem obzorju. Slogu, ki je bržkone posledica njene novinarske izkušnje, se pridružuje osrednja tematika– ženski liki z zapletenimi in raznovrstnimi osebnostmi. Opisuje namreč sodobne ženske, ki jih sicer zaznamujejo odločnost, živahna bistroumnost in njihova družbena vloga, ki se odmika od tradicionale ter posega na običajno moška področja. Prav prečkanje mej pa je druga avtoričina poglavitna tema, ki jo bralci zelo cenijo in jo obravnava v vsej njeni kompleksnosti.
Ta mešanica prvin zaznamuje tudi umetniški projekt, ki mu je žirija dodelila štipendijo. Gre namreč za zgodbo o sodobnih migrantkah, ki bodo za vedno spremenile podobo današnjega sveta in kulture v njem.”