Pisateljsko štipendijo SEP  podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje do 35. leta starosti iz držav članic SEP, ki niso del Evropske unije. Štipendija v višini 5.000 EUR je namenjena trimesečnemu bivanju v kateri koli državi članici SEP, ki si jo izbere kandidat sam. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis.

Dobitnica pisateljske štipendije SEP za leto 2008 je
IVANA SAJKO iz Hrvaške

Ivana-Sajko_web
Ivana Sajko se je rodila leta 1975 v Zagrebu. Aktivna je na mnogih področjih, deluje kot scenaristka, režiserka in gledališka teoretičarka, piše tudi radijske igre in ustvarja multimedijske projekte. Kot gostujoča predavateljica predava na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, dela pa tudi kot dramaturginja. Ivana Sajko je ena izmed ustanoviteljev gledališke skupine BAD co. in članica uredništva Frakcije – revije o gledališki umetnosti. V svojih besedilih, ki jih režira in uprizarja, eksperimentira z interdisciplinarnimi pristopi k problematiki dramskega pisanja in dramatizacije. Med njenimi deli so: zbirka iger Smaknuta lica (Usmrčeni obrazi, 2001), trilogija monologov Žena bomba (Ženska bomba, 2004), roman Rio bar (2006) in teoretično delo Prema ludilu (i revoluciji) (Proti norosti (in revoluciji), 2006). Ivana Sajko je med drugim trikratna dobitnica hrvaške državne nagrade Marina Držića, nagrade sfera, nagrade hrvaškega gledališča in Vjesnikove nagrade za roman Rio bar.

Iz utemeljitve žirije za podelitev pisateljske štipendije SEP:
»Ivana Sajko, ena najzanimivejših predstavnic hrvaške proze, piše pripovedi in eseje; zelo aktivna je tudi na gledališkem polju (performance, ples). Diplomirala je na gledališki akademiji v Zagrebu, kjer trenuno deluje kot gostujoča profesorica. Objavila je veliko gledaliških iger, roman (nagrada Vjesnika) in teoretični esej. Njen projekt se navdihuje ob antičnih snoveh – Neron, požig Rima, propad Troje, zgodovinar Svetonij – vendar se preteklost in sedanjost prepletata v prikazovanju kaosa, ki je zaznamoval čisto druge politične in družbene spore v Seattlu, Genovi, Parizu, Marseillu. Pripovedne enote so povezane v krogu, ki se sproti oblikuje v polifoničen, dialektičen in ideološki roman.«