Katia Sophia Ditzler (Nemčija/Rusija)

Katia Sophia Ditzler: foto © Ernst Wolf

Dejan Dukovski (Severna Makedonija)

Dejan Dukovski: foto © Kire Galevski

Dejan Dukovski (Дејан Дуковски; Skopje, 1969) je makedonski dramatik in scenarist. Diplomiral je iz dramaturgije na Fakulteti za dramske umetnosti (FDU) v Skopju pri Goranu Stefanovskem. Tam je na oddelku za filmski in televizijski scenarij tudi predaval, od leta 2015 pa je dramaturg v Makedonskem narodnem gledališču v Skopju. Njegova besedila so prevedena v številne jezike, postavljena so bila na različne odre, tudi večkrat nagrajena na domačih in mednarodnih gledaliških festivalih. Med njegovimi odmevnejšimi dramskimi besedili so Последниот балкански вампир (1989; Zadnji balkanski vampir), Силјан штркот шанца (1991; Siljan štorklja štanca), Балканот не е мртов (1992; Balkan ni mrtev), Буре барут (1994; Sod smodnika), Маме му ебам кој прв почна (1996; Jebem mater tistemu, ki je prvi začel), Друга страна (2003; Druga stran), Празен град (2007; Prazno mesto), Утерус (2009; Uterus), Изгубени Германци (2011; Izgubljene duše) in Духот што оди (2014; Duh, ki hodi). Dukovski je tudi avtor več scenarijev, med drugim za filme Светло сиво (1993; Svetlo sivo), Буре барут (1995; Sod smodnika), Како во лош сон (2003; Kot v grdih sanjah) in Ѕвонење во глава (2002; Zvenenje v glavi). Film ›Sod smodnika‹ v režiji Gorana Paskaljevića je osvojil nagrade na Mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah (1998), nagrado za najboljši film Evropske akademije za film ter druge.

Kätlin Kaldmaa (Estonija)

Kätlin Kaldmaa: foto © Tomi Kontio

Hanna Komar (Belorusija)

Hanna Komar: foto © Violetta Savchits

Igor Kotjuh (Estonija)

Igor Kotjuh: foto © Dmitri Kotjuh

Igor Kotjuh () je pesnik, založnik in organizator literarnih dogodkov ukrajinskih korenin. Piše večinoma v ruščini, ki je njegov materni jezik. Doslej je izdal pet pesniških zbirk, za tri je prejel nagrado Estonskega državnega sklada za kulturo za najboljšo knjigo leta v ruskem jeziku. Je ustanovitelj založbe Kite, kjer deluje kot urednik, član organizacijskega odbora talinskega literarnega festivala HeadRead ter ustanovitelj estonsko-ruskega literarnega portala Oblaka (www.oblaka.ee) in njegov urednik. Zaposlen je kot učitelj estonščine na osnovni šoli.

Gail McConnell (Severna Irska)

Gail McConnell: foto © Beth Harding

Kristian Novak (Hrvaška)

Kristian Novak: foto © Robert Gojević

Natalka Snjadanko (Ukrajina/Nemčija)

Natalka Snjadanko: foto © Kateryna Slipchenko

Tatiana Țîbuleac (Moldavija)

Tatiana Țîbuleac: foto © Natalia Rusu

Tatiana Țîbuleac (Kišinjev, 1978) je moldavsko-romunska pisateljica. Na Državni univerzi Moldavije v Kišinjevu je študirala novinarstvo in komunikologijo. Nekaj časa je delala kot televizijska poročevalka in voditeljica informativnih oddaj na kišinjevski neodvisni televiziji PRO TV ter bila sodelavka Unicefa. Leta 2008 se je preselila v Pariz, kjer odtlej živi. Literarni prvenec Tatiane Țîbuleac je bila zbirka kratke proze Fabule moderne (2014; Moderne fabule). Za svojo drugo knjigo, roman Vara în care mama a avut ochii verzi (2017; Poletje, ko je mama imela zelene oči), je prejela nagrado Društva pisateljev Republike Moldavije in nagrado revije Observator cultural. Knjiga je bila v prevedena v francoščino, norveščino, nemščino, poljščino in španščino; slednji prevod (2019) je bil odlikovan z nagrado Casino de Santiago za evropsko romanopisje. Za svoj drugi roman Grădina de sticlă (2018; Stekleni vrt) je avtorica prejela nagrado EU za književnost; preveden je v francoščino, španščino in bolgarščino, v pripravi pa je tudi prevod v slovenščino. Tatiana Țîbuleac je za svoje literarno ustvarjanje prejela državno nagrado Republike Moldavije.