Diana Pungeršič Foto © Amadeja Smrekar

Kritičarki na festivalu 2017

Društvo slovenskih pisateljev v času festivala Vilenica gosti dve literarni kritičarki iz Slovenije, ki se bosta udeleževali festivalskih dogodkov, intervjuvali avtorje, pisali prispevke in poročali o dogajanju na festivalu.

Diana Pungeršič, Slovenija
Diana Pungeršič (1984) je literarna kritičarka in publicistka, moderatorka, književna prevajalka iz slovaščine in češčine ter v slovaščino. Študirala je slovenski in slovaški jezik s književnostjo ter sociologijo kulture. Za prevode slovaške poezije je bila leta 2010 in 2013 nominirana za Lirikonov zlat, leta 2016 pa je za prevod romana Samko Tále: Knjiga o britofu Daniele Kapitáňove prejela nagrado Radojke Vrančič. Kritike, intervjuje, refleksije in prevode objavlja v osrednjih literarnih revijah, na 3. programu Radia Slovenija ter spletnih portalih. Vodi literarne dogodke in bralni klub.

Maja Šučur, Slovenija

Maja Šučur Foto © Luka Cjuha (Dnevnik)

Maja Šučur (1989) je literarna kritičarka in kulturna novinarka časopisa Dnevnik. Za literarne kritike, ki jih objavlja še v revijah Literatura in Dialogi ter na spletnem portalu ludliteratura.si, je letos prejela Stritarjevo nagrado. Redno moderira in organizira literarne dogodke, denimo kritiške debate na mednarodnem Srečanju pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger. Od leta 2014 je koordinatorica Društva slovenskih literarnih kritikov, kjer bdi tudi nad podeljevanjem nagrade kritiško sito in organizacijo mednarodnega kritiškega simpozija.