Tuji gostje na Vilenici 2017

Dubravka Ugrešić, Hrvaška/Nizozemska

Dubravka Ugrešić Foto © Judith Jockel

Dubravka Ugrešić se je rodila leta 1949 v Kutini na Hrvaškem. Zaradi hudih napadov desničarskega tiska, politikov in pisateljskih kolegov, ki jih je bila deležna zaradi protivojne drže ob izbruhu vojne v Jugoslaviji, se je leta 1993 preselila v Amsterdam. Po izkušnji eksila je začela pisati predvsem literarizirane eseje o vojni, begunstvu, vprašanju identitete, v zadnjih letih pa tudi o nebrzdanem in nekritičnem potrošništvu, značilnem za sodobno družbo in kulturo. Za svoja dela je prejela več pomembnih literarnih nagrad, meddrugim nagrado Neustadt International Prize for Literature in nagrado Vilenica.

Tanja Bakić, Črna gora

Tanja Bakić: Foto © Maja Bakić

Tanja Bakić, rojena leta 1981, je pesnica, prevajalka, glasbena in literarna kritičarka. Avtorica več pesniških zbirk je znana tudi zaradi uspešne glasbene monografije Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Voodoo Child: Zgodba o Jimiju Hendrixu, 2013). Z referatom William Blake in the Former Yugoslavia (William Blake v nekdanji Jugoslaviji) je sodelovala na kolokviju v galeriji Tate Britain, kjer je izvedla tudi pesniški performans. Je redna gostja literarnih festivalov, njene pesmi pa so objavljene v mednarodnih antologijah.

Antonella Bukovaz, Italija

Antonella Bukovaz: Foto © Maurizio Frullani

Antonella Bukovaz se je rodila leta 1963 v vasici Topolovo (Topolò) v Benečiji. Je pesnica in performerka, ki sodeluje pri različnih umetniških projektih na obeh straneh meje. Med drugim je napisala besedila za predstave sonoričnega gledališča Hanne Preuss, v katerih je tudi nastopila; izšla so v dvojezični izdaji 3 X 3 besede za teater/3X3 parole per il teatro (2016). Zadnja leta se posveča predvsem pesnjenju, pri čemer jo še posebej zanima interakcija med besedami, zvokom in podobami na literarnih branjih, v videopoeziji in avdio-video instalacijah.

Rumena Bužarovska, Makedonija

Rumena Bužarovska: Foto © Lilika Strezoska

Rumena Bužarovska se je rodila leta 1981 v Skopju, kjer je izredna profesorica ameriške literature na skopski univerzi. Je avtorica treh kratkoproznih zbirk: Чкртки (Čačke, 2006), Осмица (Modrostni zob, 2010) in Мојот маж (Moj mož, 2014) ter monografije o humorju v sodobni ameriški in makedonski kratki prozi What’s Funny: Theories Of Humor Applied To The Short Story (Kaj je smešno? Teorije o humorju na primeru kratkih zgodb, 2012). Leta 2016 je bila uvrščena med deset najobetavnejših evropskih avtorjev (Ten New Voices from Europe).

Inger Elisabeth Hansen, Norveška

Inger Elisabeth Hansen: Foto © Aschehoug Forlag

Inger Elisabeth Hansen sodi med najvidnejše norveške pesnike. Doslej je izdala devet pesniških zbirk in prevedla oziroma prepesnila številne avtorje in avtorice s španskega govornega področja. Je predsednica Norveškega društva pisateljev in članica Literarnega sveta društva pisateljev. Prejela je več nagrad, med njimi Gyldendalovo nagrado, Doblougovo nagrado, Aschehougovo nagrado, Bragejevo nagrado, nagrado Združenja norveških kritikov in pesniško nagrado Triztana Vindtorna.

Esther Kinsky, Nemčija

Esther Kinsky: Foto © Matthes & Seitz Berlin

Esther Kinsky se je rodila leta 1956 v Engelskirchnu. Slavistiko in angleško književnost je študirala v Bonnu in Torontu, od 1986 pa prevaja iz angleščine, ruščine in poljščine. Piše poezijo, prozo in literaturo za otroke. Njeno zadnje delo je pesniška zbirka Am Kalten Hang / viagg’ invernal (Ob hladnem pobočju / viagg’ invernal, 2016). Za literarno ustvarjanje in prevajalsko delo je prejela več nagrad (nagrada Paula Celana, nagrada Adelberta von Chamissa). Po večletnem bivanju v Londonu in madžarskem mestu Battonya zdaj živi v Berlinu.

Kerrie O’Brien, Irska

Kerrie O’ Brien: Foto © Liv Monaghan

Kerrie O’Brien se je rodila leta 1987 v Dublinu, kjer je diplomirala iz umetnostne zgodovine in arhitekture. Pesnica in pisateljica objavlja v različnih literarnih revijah, leta 2016 pa je izšel njen pesniški prvenec Illuminate (Osvetliti), v katerem upesnjuje univerzalne teme človeštva, kot so ljubezen, smrt, osamljenost itd. Zanj je prejela več priznanj. Sodeluje tudi v drugih projektih: o umetnosti in poeziji je predavala v Irski narodni galeriji, o kreativnem pisanju in literarnem aktivizmu pa na univerzah College Dublin in York.

Vladimir Pištalo, Srbija

Vladimir Pištalo: Foto © Nebojša Babić

Vladimir Pištalo se je rodil leta 1960 v Sarajevu v Bosni in Hercegovini in se v otroštvu  preselil v Beograd. Leta 1993 je emigriral v ZDA, kjer predava ameriško in svetovno zgodovino na Becker College v Massachusettsu. Pištalo sodi med najpomembnejše sodobne srbske avtorje in je doslej  izdal enajst proznih del, med katerimi je nabolj znan literarizirani biografski roman Tesla, portret među maskama (Tesla, portret med maskami), ki je bil prodajna uspešnica tudi v ZDA, zanj pa je prejel srbsko literarno nagrado NIN za najboljši roman leta 2008.

Iain Reid, Kanada

Iain Reid: Foto © Lucas Tingle

Iain Reid se je rodil leta 1980 v provinci Ontario. Po študiju zgodovine, angleške literature in filozofije je začel pisati članke in kolumne za več revij in časopisov. Po dveh knjigah spominov: One Bird’s Choice (Izbira nekega ptiča, 2010) in The Truth About Luck (Resnica o sreči, 2013) je leta 2016 izšel njegov romaneskni prvenec, filozofska srhljivka I’m Thinking of Ending Things (Razmišljam, da bi naredila konec). Leta 2015 je prejel kanadsko nagrado za obetavnega avtorja RBC Taylor.

Torgeir Schjerven, Norveška

Torgeir Schjerven

Torgeir Schjerven se je rodil leta 1954. Štiri leta je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Bergnu. Ukvarja se tako s slikarstvom in ilustracijo kot s kiparstvom, delno pa tudi s scenografijo v gledališču in filmu. Pesniški prvenec je izdal leta 1981. Od takrat dela pretežno kot pisatelj in urednik pri številnih založbah. Poleg pesniških zbirk je objavil tudi dva romana. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado Združenja norveških kritikov, nagrado Norveške akademije za jezik in književnost in nagrado Halldis Moren Vesaas.

Fahredin Shehu, Kosovo

Fahredin Shehu: Foto © Visar Korenica

Fahredin Shehu se je rodil leta 1972 v vasi Rahovec in v Prištini diplomiral iz orientalskih študij. Je pesnik, pisatelj, esejist, neodvisni raziskovalec svetovne duhovne dediščine in sakralne estetike ter navdušenec nad kaligrafijo. Izdal je več knjig v albanščini in angleščini, nazadnje epsko pesnitev MAELSTROM – The Four Scrolls of an Illyrian Sage (VRTINEC: Štirje zvitki ilirskega modreca, 2014), v kateri upesnjuje duhovna videnja, ustvarjalni nemir itd. Shehu je tudi direktor mednarodnega pesniškega festivala Poezija in vino, ki poteka v njegovi rojstni vasi.

Hedi Wyss, Švica

Hedi Wyss

Hedi Wyss se je rodila leta 1940 v Bernu. Od leta 1966 deluje kot svobodna novinarka, med osrednje teme njenega publicističnega in literarnega zanimanja pa sodijo umetnost, ženska vprašanja (Das rosarote Mädchenbuch. Ermutigung zu einem neuen Bewusstsein (Rožnata knjiga za dekleta. Spodbuda za novo razmišljanje), ekologija (Der Ozean steigt (Ocean narašča) in vedenjska biologija ljudi in živali. Piše literarna dela za odrasle, mladino in otroke, njena zadnja pripoved je Der weisse Hirsch (Beli jelen, 2016). Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad.