25. Mednarodni literarni festival Vilenica

1. – 5. september 2010

25. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica se bo odvijal med 1. in 5. septembrom. Na predvečerih v Ljubljani, italijanski Gorici, Mariboru, Kopru, Celju, Sežani in Biljah ter na dogodkih rednega in spremljevalnega programa v Lipici, Štanjelu, Sežani, Lokvi, Hruševju in jami Vilenica bo gostil okrog 30 avtorjev iz več kot 20 držav, poleg njih pa še vrsto akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih posrednikov iz srednjeevropskih in drugih držav.

Posebno mesto na festivalu imata dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica in slovenski avtor v središču. Ob veliki nagradi vilenica bomo v okviru štanjelske matineje podelili kristalvilenice za najboljši prispevek v zborniku, predstavljeni pa bodo tudi nagrajenci mlade vilenice, ki jo podeljuje Kulturno društvo Vilenica. V sodelovanju s Srednjeevropsko pobudo bo petič zapored mladi avtor prejel pisateljsko štipendijo SEP.

Strokovni program bo potekal pod geslom Kdo bere?. Tematiko bosta pod drobnogled vzela okrogla miza SEP in 8. Mednarodni komparativistični kolokvij.

V ospredju bo valižanska književnost, ki jo predstavljamo v okviru projekta Manj poznane književnosti Evrope na Vilenici. Obisk avtorjev bo pospremil izid antologije, že pete knjige v zbirki Antologije Vilenice z naslovom Ffiniau aflonydd. V okviru predstavitve literarne dejavnosti Slovencev po svetu se letos posvečamo ustvarjalnosti Slovencev v državah EU.