Na 29. Vilenici bo letos odmevalo preko 20 svetovnih jezikov več kot 30. avtorjev iz držav Evrope in sveta. Spremljevalni dogodki bodo potekali že v maju v Ljubljani in Mariboru, v juniju bo v jami Vilenica na Krasu najmlajšim pesnikom podeljena nagrada mlada vilenica, osrednji festivalski program pa se bo odvijal v prvem tednu septembra v Ljubljani, Sežani, Lipici, Mariboru, Celju, Kopru, Trbovljah, Biljah, Štanjelu, Pliskovici, Lokvi, Tomaju, Repnu, Trstu in v jami Vilenica.

V četrtek, 22. maja, ob 12. uri bomo v prostorih Društva slovenskih pisateljev na prvi novinarski konferenci razglasili letošnjega dobitnika mednarodne literarne nagrade vilenica in slovenskega avtorja v središču 29. Vilenice ter predstavili deveto knjigo zbirke Antologije Vilenice z naslovom Hällewull, v katerih je zbranih enaindvajset glasov polifonega Luksemburga, Antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji Iz jezika v jezik, pa tudi program in goste festivala.

O festivalu bodo spregovorili:

Jutka Rudaš, članica žirije za Vilenico
Lidija Dimkovska, urednica antologije Iz jezika v jezik
Vesna Kondrič Horvat, urednica antologije Hällewull
Tinkara Kovač, predsednica Kulturnega društva Vilenica
Irena Mraz, vodja mlade vilenice
Marijan Dović, vodja kolokvija

Na novinarski konferenci bo prisoten tudi luksemburški avtor Jean Back, prejemnik nagrade Evropske unije za književnost 2010, tudi direktor luksemburškega nacionalnega inštituta za film, fotografijo in zvok. Ob izidu Antologije sodobne luksemburške književnosti bo gost Društva slovenskih pisateljev med 21.5. in 23.5., nastopil pa bo na dogodkih v Mariboru (22.5.) in Ljubljani (22.5.).
Za srečanje z avtorjem nas, prosimo, kontaktirajte.

Vljudno vabljeni!

Za dodatne informacije se obrnite na:

Maja Kavzar Hudej, programska vodja
M 051 389 917
E maja.kavzar@vilenica.si

Nana Vogrin, asistentka projekta
E nana.vogrin@vilenica.si

Društvo slovenskih pisateljev
Tomšičeva 12, Ljubljana
T 01 25 14 144
F 01 42 16 430
W www.vilenica.siwww.drustvopisateljev.si