Vabilo na dogodke s pisateljem Jeanom Backom iz Luksemburga ob izidu Antologije sodobne luksemburške književnosti z naslovom Hällewull

Sreda, 21. maj, ob 16. uri
Literarni popoldan z Jeanom Backom
Maribor, predavalnica 0.1. Filozofske fakultete UM
Z avtorjem se bo pogovarjala urednica antologije Vesna Kondrič Horvat.
Pogovor bo potekal v nemščini.
V sodelovanju z Oddelkom za germanistiko Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Sreda, 21. maj, ob 19. uri
Jean Back, gost 6. Mladih rim
Maribor, Dvorana Gustaf Pekarna
Z avtorjem se bo pogovarjala Urška P. Černe.
V sodelovanju z MKC Maribor pod okriljem festivala Mladi Maribor.

Četrtek, 22. maj, ob 19. uri
Literarni večer z Jeanom Backom
Ljubljana, Velika čitalnica NUK

Z avtorjem se bo pogovarjala urednica antologije Vesna Kondrič Horvat.
Pogovor v nemščini bo v slovenščino konsekutivno tolmačila Amalija Maček.
V sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico.

Jean Back (1953) se je rodil v Luksemburgu ter se začel že zgodaj posvečati fotografiji in risanju, zanimal pa ga je tudi filmski medij. Zaposlen je bil na ministrstvu za družino in ministrstvu za kulturo, kjer je pomagal ustanoviti luksemburški nacionalni inštitut za film, fotografijo in zvok (CAN), katerega direktor je še danes. Za delo Amater (Amateur), novelo v nemškem jeziku, je leta 2010 prejel nagrado Evropske unije za književnost.

V središču 29. Vilenice bo književnost Luksemburga, ki ne nastaja le v uradnih jezikih te dežele: luksemburščini, nemščini in francoščini, ampak pogosto tudi v angleščini ali v jeziku priseljencev. Hällewull v luksemburščini pomeni, da gre za veliko število nečesa, izraz pa nakazuje, da lahko pride do zmešnjave, če je na kupu veliko ljudi ali veliko česa drugega. V Antologiji sodobne luksemburške književnosti je zbranih 21 avtoric in avtorjev do sedaj v Sloveniji še dokaj neznane »Luxemburgensie«, ki seveda ne pomenijo zmešnjave, ampak veliko različnih glasov, kot pravita urednika Vesna Kondrič Horvat in Guy Helminger v uvodu. Ob izidu antologije bo festival gostil vodilna literarna imena izjemno plodovite in raznoliko literarno ustvarjalne, le po obsegu majhne, dežele.

Knjiga je izšla s podporo Ministrstva za kulturo Velikega vojvodstva Luksemburg in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.