O pisateljski štipendiji SEP

Pisateljsko štipendijo SEP od leta 2006 podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje iz držav članic SEP, ki niso del Evropske unije. Štipendija v višini 5000 evrov je namenjena trimesečnemu bivanju v katerikoli državi članici SEP po izbiri kandidata. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis.

Dobitnica štipendije Srednjeevropske pobude za leto 2018 je Maria Paula Erizanu iz Moldavije.

Maria Paula Erizanu:foto © Ivo Stefanic

Maria Paula Erizanu (1992) je  moldavska pisateljica, pesnica in novinarka. Po izdaji  prvenca je  s pomočjo štipendije obiskovala gimnazijo v Veliki Britaniji, na Isle of Man. Dodiplomsko je študirala zgodovino z angleško književnostjo na New College of the Humanities v Londonu. Magistrirala je iz novinarstva na City University of London. Trenutno živi med Kišinjevom, Bukarešto in Londonom in deluje kot pisateljica in novinarka; piše za  moldavske, romunske in britanske medije.

Doslej je objavljala avtorsko publicistiko, kratke zgodbe in poezijo ter izdala dve knjigi. Že njen prvenec This Is My First Revolution, Steal It (2010) – trijezični (romunščina, angleščina, francoščina) ustvarjalni dnevniški zapisi o množičnih protikorupcijskih protestih v Moldaviji – je bil močno odmeven tako doma kot na tujem. Knjiga se je znašla na naslovnici nacionalnega časopisa Timpul. Leta 2011 ji je moldavska narodna knjižnica podelila nagrado za »najbolj priljubljeno knjigo« po mnenju bralcev, moldavsko društvo pisateljev pa nagrado za najboljši prvenec. Sledili so intervjuji in medijski nastopi na številnih domačih televizijskih in radijskih postajah ter v časopisih, brala je tudi v moldavskem narodnem gledališču. Besedilo je bilo prevedeno tudi v češčino (priloga revije) in nemščino (branje). Leta 2011  je prvenec Marie-Paule Erizanu na Leipziškem knjižnem sejmu prejel  nagrado Unesca (in Nemške fundacije za knjižno umetnost) za »najlepšo svetovno knjižno produkcijo«.

Leta 2015 je  v Romuniji izdala  drugo knjigo, zbirko poezije Ai grija de tine(angl. Take Care) o človeški povezanosti in osami, umeščeno v Kišinjev in London. Med letoma 2015 in 2017 je z njo nastopala na festivalih v Moldaviji, Romuniji in Ukrajini. Trenutno pripravlja svoj prvi roman z delovnim naslovom The Woods Are Burning.

 Iz obrazložitve komisije:

Maria Paula Erizanu se je šolala v Moldaviji in Veliki Britaniji, trenutno živi med Kišinjevom, Bukarešto in Londonom, kjer deluje kot svobodna novinarka in pisateljica. Kljub dejstvu, da gre za eno najmlajših prosilk za štipendijo SEP v tem letniku, imamo opraviti s posameznico širokega kulturnega obzorja, angažirano pripadnico postsocialistične generacije, ki presega nacionalne meje in ideološke delitve.

Kljub mladosti ima za seboj opazno pisateljsko pot; prvenec je izdala že pri osemnajstih in z njim  prepričala tako stroko kot širše bralstvo ter bila deležna več vidnejših nagrad in nominacij. Komunikativna obravnava pereče družbene tematike (protikorupcijski protesti v Moldaviji aprila 2009) skozi oči sedemnajstletnega dekleta ji je prinesla številne televizijske in radijske nastope, na katerih se je zgodaj izkazala kot reflektirana osebnost z velikim intelektualnim potencialom. Njena leta 2015 izdana pesniška zbirka ji je v zadnjih letih odprla  pot na mednarodne festivale. Svojo družbeno zavzetost, iniciativnost in besedno veščino izkazuje tudi z najrazličnejšimi novinarskimi prispevki  o perečih tematikah za več vidnejših britanskih, moldavskih in romunskih medijev ter s suverenimi javnimi nastopi.

Prijavljeni rezidenčni projekt, zgodovinski roman pod delovnim naslovom The Red Line, (medtem spremenjenim v The Woods Are Burning), avtoričino najbolj ambiciozno delo doslej, je žirijo prepričal z zadovoljivo opredeljenostjo in realno zasnovo, s čimer izkazuje avtoričin temeljiti razmislek o zahtevnem delu, ki ga želi opraviti v času trimesečne rezidence. Njegovi polemični zastavki obetajo dragoceno obravnavo družbene problematike tako v večgeneracijskem kot večkulturnem smislu. V svojem delu bo Maria-Paula Erizanu tematizirala povezave med osebnim in političnim, pri obravnavi marginalizirane zgodovinske snovi pa se namerava dotikati nekaterih nevralgičnih točk sodobne družbe. Na ozadju prikaza viharnega življenja dveh revolucionark, ruske in poljske, pionirk ženskih pravic in spolne osvoboditve na začetku 20. stoletja, ki sta pozneje živeli v Zürichu in mnogih drugih mestih, namerava kritično preučiti mit romantične ljubezni, križanje razredne in spolne enakosti v sovjetskem feminizmu ter regionalno identiteto Vzhodne Evrope. V opisu projekta avtorica izkazuje transverzalno razmišljanje o sodobni družbi z vzporednicami v zgodovinskem dogajanju, pri čemer se zavzema za približevanje vzhodnoevropskih zgodb širšemu mednarodnemu občinstvu, kar ji njeno poudarjeno medkulturno delovanje, večjezična kompetenca in razgledanost vsekakor dopuščata.

Projekt se kaže kot izvedljiv in obetaven, zato je Žirija SEP prepričana, da bo Maria Paula Erizanu pri nastajanju svojega prvega romana lahko uspešno združila  že izkazane pisateljske, novinarske in osebnostne odlike. V upanju, da si bo izbrala rezidenčno okolje, s katerim si bo izmenjevala dodatne ustvarjalne impulze, ji v pričakovanju končnega izdelka želimo obilo vztrajnosti.

Člani mednarodne žirije za pisateljsko štipendijo SEP za leto 2018: Andrej Pleterski, predsednik, Ludwig Hartinger, Jaruška Majovski, Marko Sosič in Đurđa Strsoglavec

 Dosedanji dobitniki štipendije SEP:

2017 – Andrij Ljubka, Ukrajina
2016 – Tanja Bakić, Črna gora
2015 – Katerina Kalitko, Ukrajina
2014 – Mirko Božić, BiH / Hrvaška
2013 – Artem Čapaj, Ukrajina
2012 – Ajla Terzić, BiH
2011 – Ognjen Spahić, Črna gora
2010 – Maja Hrgović, Hrvaška
2009 – Dragan Radovančević, Srbija
2008 – Ivana Sajko, Hrvaška
2007 – Marianna Kijanovska, Ukrajina
2006 – Goce Smilevski, Makedonija