Prejemnik pisateljske štipendije Srednjeevropske pobude za leto 2013 je
ARTEM ČAPAJ iz Ukrajine.

Artem Čapaj bo gost 28. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Štipendija bo podeljena na otvoritvi festivala, 11. septembra ob 20.30, v lapidariju Pokrajinskega muzeja Koper.

Artem Čapaj je začel pisati pri 26-ih. V svojem prvencu Pustolovščina (2008) opisuje leto in pol trajajoče popotovanje po Amerikah, kjer se je preživljal z različnimi deli. Nagrajeno delo Potovanje z Mayamoto: Iskanje Ukrajine (2011) povzema vsebino srečanj in pogovorov z ljudmi, ki jih je spoznal med dvomesečnim potovanjem z motornim kolesom po državi, romaneskni prvenec Rdeča cona (2013) pa osrednjo zgodbo postavlja v bližnjo prihodnost.

Iz utemeljitve žirije za podelitev pisateljske štipendije SEP:

Projekt Artema Čapaja zavzema aktualno, družbeno angažirano temo: osvetlitev perečega problema ekonomske emigracije v zahodni Ukrajini. Problem beguncev je univerzalen, in Čapajev junak je najsodobnejši junak našega časa, je marginaliziran slehernik, zrasel na obrobju Evrope. Zgodba govori o osamljenosti in prekletstvu, in s humanistično in aktualno noto opozarja na nasilje, ki je latentno v zahodni civilizaciji in človeštvu nasploh, in prav tako grozi, da nas bo slej ko prej zbrisalo z obličja zemlje.
Projekt je usmerjen v prihodnost in knjiga je utemeljena na perečem problemu globaliziranega sveta, kar lahko samo po sebi zveni kot velika puhlica. Vendar je iz avtorjevega opisa projekta in zasnove knjige očitno, da s svojo široko raziskavo in izkušnjami zelo natančno detektira in secira prostor pripovedi kot tudi njenega glavnega junaka in z njim povezane osebe. S premišljeno in zanimivo naracijo Čapajeva zgodba že v samem izhodišču presega lokalne okvirje.
Iz biografije in bibliografije je razvidno, da Artem Čapaj odlično pozna temo, s katero se namerava v romanu ukvarjati, da je radoveden raziskovalec, ki snov za svoje literarno delo srka neposredno, s pogledom od blizu.

Vabilo na novinarsko konferenco

Torek, 27.8.2013

28. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica bo pod geslom »Navdih meja« potekal med 11. in 15. septembrom, z nizom predvečerov v torek, 10. septembra. Na dogodkih osrednjega in spremljevalnega programa festivala bo v Kopru, Trstu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Sežani, Šempetru pri Gorici, Divači, Devinu in Štanjelu z branjem nastopilo 44 avtorjev iz 22 držav.
Vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo potekala v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani v torek, 27. avgusta 2013, ob 11. uri.

Na novinarski konferenci bomo razglasili dobitnika štipendije Srednjeevropske pobude, spregovorili o vsebinskih poudarkih in novostih letošnjega festivala, predstavili publikacije, ki spremljajo festival ter vas seveda povabili, da se udeležite festivalskih dogodkov v začetku septembra.

Vljudno vabljeni!

Za dodatne informacije se obrnite na:

Maja Kavzar
M 041 521 291
E maja.kavzar@vilenica.si
 Na novo brati Lipuša

Četrtek, 16.5. ob 19.00

Predstavitev novega romana Poizvedovanje za imenom Florjana Lipuša
Ljubljana, Štihova dvorana Cankarjevega doma

28. Mednarodni literarni festival Vilenica v središče postavlja koroškega avtorja Florjana Lipuša, katerega novi roman Poizvedovanje za imenom je pravkar izšel pri Založbi Litera. Z avtorjem se bosta o knjigi pogovarjala urednik Orlando Uršič in literarni teoretik, kritik in pisatelj Aljoša Harlamov.
Gostovanje švicarskih avtorjev
9.5.2013

Na 28. Vilenici bo posebno mesto zavzela večnarodna Švica s svojo književnostjo, ki nastaja v nemškem, francoskem, italijanskem in retoromanskem jeziku ter v govoricah mnogih priseljencev. Ob tej priložnosti bo v zbirki Antologije Vilenice pri Društvu slovenskih pisateljev izšla Antologija sodobne švicarske književnosti z naslovom Gluscht, ki jo je uredila dr. Vesna Kondrič Horvat. Izid Antologije bo v maju pospremilo gostovanje večkrat nagrajene kiparke, slikarke in pisateljiceErice Pedretti, tudi vileniške lavreatke, ter lirika, prevajalca, glasbenika in rapperja Raphaela Urweiderja, ki se bosta predstavila na dogodkih v Ljubljani in Mariboru ter na Sejmu akademske knjige Liber.ac.

21.5. ob 12.00
Srečanje z Erico Pedretti in Raphaelom Urweiderjem na sejmu Liber.ac
Ljubljana, Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto

21.5. ob 19.30
Gluscht: predstavitev Antologije sodobne švicarske književnosti
Literarno branje: Erica Pedretti in Raphael Urweider
Moderira: Vesna Kondrič Horvat
Ljubljana, Štihova dvorana Cankarjevega doma
Pogovor bo v slovenščino simultano tolmačila Amalija Maček.
Po dogodku sledi sprejem, ki ga nudi Nj. eksc. gospod Robert Reich, veleposlanik Švice.

22.5. ob 11.00
Gluscht: predstavitev Antologije sodobne švicarske književnosti
Literarno branje: Erica Pedretti in Raphael Urweider
Moderira: Vesna Kondrič Horvat
Maribor, Glazerjeva dvorana Univerzitetne knjižnice Maribor
Pogovor bo v slovenščino konsekutivno tolmačila Amalija Maček.

Obisk avtorjev ter tisk antologije sta omogočili Javna agencija za knjigo RS in Swiss Arts Council Pro Helvetia.

 

1368134171Logoti2