Prejemnica pisateljske štipendije SEP za leto 2016

Dobitnica štipendije Srednjeevropske pobude za leto 2016 je

Tanja Bakić iz Črne gore.

tanja bakic_photo Jan GavuraTanja Bakić, rojena leta 1981, je črnogorska pesnica, literarna raziskovalka in prevajalka, ustvarja pa tudi glasbo. Magistrirala je iz angleškega jezika in književnosti na univerzi v Črni gori in piše za vodilno britansko založbo Bloomsbury. Na povabilo svetovno znane londonske umetnostne galerije Tate Britain je bila govornica na kolokviju Williama Blakea, kjer je nastopila tudi kot pesnica. Bila je štipendistka raziskovalnega združenja Modern Humanities Research Association in gostja več mednarodnih festivalov; v več državah je bila pesnica v rezidenci; mednarodna žirija umetnostnih kritikov jo je dvakrat izbrala za predstavnico Črne gore na bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja – leta 2013 v Anconi in leta 2015 v Milanu. Za inštalacijo avstralske ekološke oblikovalke Tanje Beer, ki je bila v sodelovanju z britanskim umetniškim centrom Cambridge Junction prikazana v hiši umetnosti v Melbournu, je prispevala zvočno gradivo. Zastopala je Črno goro na svetovnem festivalu poezije Palabra en el Mundo (soustanovitelj gibanja World Poetry Movement; ki se je rodilo na Kubi, v Čilu in Argentini). Njeno z glasbo povezano najbolje prodajano neliterarno delo z naslovom Voodoo Child: Priča o Jimiju Hendrixu (Vudu otrok: zgodba o Jimiju Hendrixu, 2013), ki je plod njenega sodelovanja s Hendrixovim nekdanjim londonskim dekletom Kathy Etchingham, njegovim zvočnim tehnikom Rogerjem Mayerjem in z Bojanom Z., svetovno znanim jazz glasbenikom, je bilo knjiga leta, o kateri se je v Črni gori največ govorilo.

Iz obrazložitve komisije:

Mlada črnogorska avtorica Tanja Bakić se v svojem novem delu z naslovom Izgubljeni spomini loteva za sodoben čas redke literarne zvrsti – romana v pismih, s čimer si je prislužila še dodatno pozornost. Dopisovanje dveh žensk iz Črne gore in Češke, iz držav, ki nimata na videz  več skupnega kot neke formalne zgodovinske postulate, razvnema s svojo vsebino našo domišljijo, še preden smo začeli odkrivati njuni življenji in se kot bralci srečali z njunimi spomini. Predstavljamo si namreč, da ženski druži veliko več kot skupna preteklost socializma ter podobni letnici rojstev  njunih držav. Bakićeva poudarja, da jo zanimajo tudi povsem konkretni  »izgubljeni spomini«, ki jih bo odkrivala  z raziskavo izbranega okolja. Bralci pa bomo v pismih dveh žensk verjetno z zanimanjem odkrivali, ali je v njih več spominov ali predvsem pozabe. Česa se dopisovalki v svojem dopisovanju hočeta spominjati in kaj pozab(lja)iti? Vprašanje je seveda – zakaj. Kaj je tisto, kar ju žene?
Je na njune izgubljene spomine vplivalo kaj več kot le čas in osebna želja po pozabi? Koliko je med spomini tistega, kar se je celo moralo izgubiti? Znano je sicer, da lahko človek  izgubi vse razen svojih spominov. Vendar je, žal, tudi to le delna resnica. Vsekakor pa tudi spomini, ki so se izgubili, sestavljajo našo lastno zgodovino.

O pisateljski štipendiji SEP

Pisateljsko štipendijo SEP od leta 2006 podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje iz držav članic SEP, ki niso del Evropske unije. Štipendija v višini 5000 evrov je namenjena trimesečnemu bivanju v kateri koli državi članici SEP po izbiri kandidata. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis. Dobitnika štipendije razglasimo v avgustu, štipendija pa mu bo podeljena na otvoritvi festivala.

Dosedanji dobitniki štipendije SEP:
2015 – Katerina Kalitko, Ukrajina
2014 – Mirko Božić, BiH / Hrvaška
2013 – Artem Čapaj, Ukrajina
2012 – Ajla Terzić, BiH
2011 – Ognjen Spahić, Črna gora
2010 – Maja Hrgović, Hrvaška
2009 – Dragan Radovančević, Srbija
2008 – Ivana Sajko, Hrvaška
2007 – Marianna Kijanovska, Ukrajina
2006 – Goce Smilevski, Makedonija

Člani mednarodne žirije za pisateljsko štipendijo SEP za leto 2016:
Patrizia Vascotto, Italija, predsednica
Ludwig Hartinger, Avstrija
Dragica Potočnjak, Slovenija
Đurđa Strsoglavec, Slovenija
Namita Subiotto, Slovenija