Prejemnica nagrade vilenica 2022 je latvijska pesnica Amanda Aizpuriete

Prejemnica nagrade vilenica 2022 je latvijska pesnica Amanda Aizpuriete

37. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev bo potekal med 6. in 11. septembrom. Festivalski teden predvideva več kot 15 dogodkov, ki bodo potekali v Hrastniku, Kopru, Lokvi, Ljubljani, Sežani, Štanjelu in Trstu, na njih pa se bo predstavilo 14 avtorjev iz 12 držav.

Amanda Aizpuriete: foto: © Austra Aizpuriete

Osrednje ime letošnjega festivala in prejemnica nagrade vilenica 2022 je latvijska pisateljica Amanda Aizpuriete.

 

 

 

 

 

Andrej Blatnik foto © osebni arhiv

Letošnji slovenski avtor v središču je Andrej Blatnik.

 

 

 

 

Poleg osrednjih dveh avtorjev letošnja Vilenica v goste vabi še druge, generacijsko raznolike, ugledne in avtorsko izrazite mednarodne in domače avtorje (po abecednem vrstnem redu):

Katia Sophia Ditzler (Rusija/Nemčija), Dejan Dukovski (S Makedonija),Kätlin Kaldmaa (Estonija), Hanna Komar (Belorusija), Igor Kotjuh (Estonija), Gail Mcconnell (S Irska), Kristian Novak (Hrvaška), Natalka Sniadanko (Ukrajina/Nemčija), Renato Quaglia (Slovenija/Italija), Ivo Stropnik (Slovenija), Tatiana Țîbuleac (Moldavija).

Festivala se bo udeležil tudi prejemnik/prejemnica nagrade SEP za mladega avtorja/avtorico.

Letošnji festival postavlja v središče sodobno estonsko književnost in prinaša antologijo, v kateri bomo brali pisave najizrazitejših estonskih književnih imen.

Vilenica svoj vsebinski, idejni festivalski fokus med letoma 2020 in 2024 usmerja v temo ›Evropa se širi in krči‹. Letošnji festival pa bo pod geslom ›Kako daleč je dom?‹ obravnaval begunstvo – kaj je bilo, kaj je in kaj bo, kdo so bili, so in bodo begunci.

V okviru festivala bo potekal 20. Mednarodni komparativistični kolokvij v organizaciji Slovenskega društva za primerjalno književnost; obravnaval bo zapletena razmerja med estetskimi, etičnimi in epistemičnimi razsežnostmi literature v različnih družbenih kontekstih.

Partnerji Vilenice 2022