VABIMO VAS NA LITERARNO PREMIERO
NOVE ZBIRKE
MEDNARODNEGA LITERARNEGA FESTIVALA VILENICA –
“ZBIRKA VILENIŠKIH ŠTIPENDISTOV SEP”,
ki bo 29. maja 2019, ob 19. uri
v  knjigarni Konzorcij (Slovenska c. 29, Ljubljana).
 
SREČALI SE BOMO Z
UKRAJINSKIM PISATELJEM,
PREJEMNIKOM PISATELJSKE ŠTIPENDIJE SEP ZA LETO 2017,
ANDRIJEM LJUBKO 
in predstavili slovenski prevod njegovega romana
KARBID.

Pisatelju se bo na odru pridružila soprevajalka knjige Janja Vollmaier Lubej,
pogovor pa bo povezoval dr. Andrej Stopar.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku s povzemanjem v slovenščino.
In se srečamo.

***

ANDRIJ LJUBKA (1987) sodi v sam vrh mlajših pesnikov in pisateljev ukrajinske književnosti in pomeni ustvarjalno perspektivo sodobne evropske književnosti. Prejel je že več literarnih nagrad in štipendij, prevajan je v številne jezike ter angažiran pri promociji ukrajinske in evropske književnosti; tudi sam prevaja iz več jezikov (poljščine, hrvaščine, srbščine in angleščine), piše v več žanrih. Diplomiral je na vojaški šoli v Mukačevem, iz ukrajinske filologije na Univerzi v Užgorodu ter iz balkanskih študij na Univerzi v Varšavi. Je tudi kurator dveh mednarodnih pesniških festivalov. V svojem opusu – pesniškem, esejističnem in proznem – izkazuje veliko občutljivost do obrobnih pokrajin evropske kulture.

***

KARBID (2015) je bil uvrščen v ožji izbor petih najboljših knjig leta za literarno nagrado BBC Ukrajine. V slovenščini ga izdaja Društvo slovenskih pisateljev. Duhoviti, satirični in avanturistični roman je postavljen v leto 2015 v izmišljeno ukrajinsko mesto na meji z Madžarsko, osrednje dogajanje pa se plete okoli cvetoče ‘panoge’ – tihotapstva. Knjiga KARBID v slovenskem prevodu, ki jo bomo predstavili na dogodku, je izšla v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

***

PISATELJSKO ŠTIPENDIJO SEP od leta 2006 podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje iz držav članic SEP, ki niso del Evropske unije. Štipendija v višini 5000 evrov je namenjena trimesečnemu bivanju v katerikoli državi članici SEP po izbiri kandidata. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis.