Mednarodna žirija v sestavi Kerrie O’Brien, predsednica, Immanuel Mifsud, Dubravka Ugrešić, Thorsten Ahrend in Maja Vidmar, je med srednjeevropskimi avtorji, ki so se letos predstavili v zborniku in na literarnih branjih, izbrala dobitnico nagrade Kristal Vilenice, ki je bila podeljena na današnji literarni matineji v Kobdilju.

Kristal Vilenice 2017 prejme: ANTONELLA BUKOVAZ, Italija.

Antonella Bukovaz se je rodila leta 1963 v vasici Topolovo (Topolò) v Benečiji. Je pesnica in performerka, ki sodeluje pri različnih umetniških projektih na obeh straneh meje. Med drugim je napisala besedila za predstave sonoričnega gledališča Hanne Preuss, v katerih je tudi nastopila; izšla so v dvojezični izdaji 3 X 3 besede za teater/3X3 parole per il teatro (2016). Zadnja leta se posveča predvsem pesnjenju, pri čemer jo še posebej zanima interakcija med besedami, zvokom in podobami na literarnih branjih, v videopoeziji in avdio-video instalacijah.
Utemeljitev žirije:

“Najprej bi se rada zahvalila celotni festivalski ekipi in kolegom, članom žirije – bilo mi je v čast sodelovati pri izboru prejemnika nagrade. Naša naloga ni bila lahka zaradi neverjetno visoke kakovosti letošnjih del. Toda eno od njih nas je s svojo toplino in življenjem resnično prevzelo, po svoji metaforiki, refrenu, ritmu in zgradbi pa izstopalo od preostalih in se lepo povezalo s tematiko letošnjega festivala. Če navedem avtorico:.”… na nobenem drugem kraju ni tako jasno da resničnosti ni temveč je samo njena interpretacija.” V veselje mi je razglasiti, da letošnji Kristal Vilenice prejme Antonella Bukovaz.”

Kerrie OBrien, predsednica žirije
**

Dobitnik Kristala Vilenice prejme statueto, oblikovano v okviru sodelovanja z Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, ter dobi priložnost, da nastopi na uglednem mednarodnem literarnem festivalu Cúirt, ki se odvija v mesecu aprilu v irskem Galwayu.

www.galwayartscentre.ie/cuirt.htm

Lani je Kristal Vilenice prejela Katerina Kalitko iz Ukrajine.